Acasă Blog Culinar Cozonac Cu Aluat Opărit

Cozonac cu aluat opărit

Pasi de preparare

7

Ingrediente

Pentru maia

25 g
drojdie proaspătă
15 g
făină
15 ml
lapte
1 lingură
zahăr

Pentru aluat

500 g
făină
250 g
lapte
150 g
zahăr
100 g
gălbenuș
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
portocală confiată
1 buc.
esență de portocală
1 buc.
esență de lămâie
75 g
unt
15 ml
ulei
5 g
sare

Pentru umplutură

150 g
albuș
200 g
zahăr
60 g
cacao
10 ml
esență de rom
1 buc.
esență de vanilie
150 g
nucă măcinată
75 g
ciocolată cu lapte

Mod de preparare

Cozonacul cu aluat opărit este un desert tradițional care îmbină perfect aroma umpluturii bogate cu textura pufoasă a aluatului. Tehnica aluatului opărit îi oferă o frăgezime aparte și o coajă aurie, care reproduce mirosul inconfundabil de sărbătoare.

Această rețetă de sărbătoare, semnată de Chef Radu Darie, aduce un plus de noutate cu umplutura generoasă din cacao, nucă, ciocolată și esențe aromate. Metoda specială de pregătire garantează un cozonac bine crescut, moale și cu un gust plin de savoare.

Dacă vrei să pregătești un desert clasic, dar cu un rezultat demn de brutăriile artizanale, încearcă această rețetă de cozonac cu aluat opărit. Bucură-te de un preparat delicios, perfect pentru mesele festive!

Maia:

  1. Se omogenizează bine drojdia sfărâmată cu laptele călduț până se obține un amestec fluid, iar apoi se adaugă zahărul și făina. Se pune la foc mic pentru 10 minute, apoi se lasă la temperatura camerei, până își triplează volumul.

Aluat:

  1. Se pun laptele, zahărul, esențele, coaja rasă de la portocală și lămâie și portocala confiată la încălzit până ajung la o temperatură de maxim 35 – 40ᵒC. Gălbenușul și sarea se freacă cu telul și se lasă deoparte aprox. 10 minute. Între timp, se topește untul.
  2. Când laptele a ajuns la temperatură, se adaugă făina și se mixează ușor. Se adaugă apoi maiaua, gălbenușurile și se malaxează timp de 8 minute. Apoi se adaugă uleiul și untul topit, în trei reprize.
  3. Se lasă la dospit timp de 45 minute, într-un bol, apoi se scoate și se pliază de două – trei ori.

Umplutură:

  1. Se bat albușurile cu zahărul până se face o bezea lucioasă fără a fi foarte tare. Se adaugă cacao în două - trei etape amestecând cu mixerul, apoi se adaugă nuca, ciocolata cu lapte și esențele  de vanilie și rom.
  2. Se împarte aluatul în două, se întinde și se adaugă 150 g de umplutură pe fiecare foaie. Apoi se rulează și se împletesc împreună.
  3. Se pune în forma de cozonac, se unge cu gălbenuș și se dă la cuptor pentru 45 minute la 160ᵒC, până se rumenește bine.
Bucură-te de o experiență culinară completă! Descoperă promoțiile noastre la ingredientele necesare pentru a găti o rețetă ca un adevarăt Chef!

Autor: Chef Radu Darie

Mai multe rețete de la acest autor