Campania s-a încheiat.
Black Friday în România
La noi, Black Friday are istorie unică, fiind un fenomen de import adaptat obiceiurilor locale de consum. Cel mai aşteptat eveniment de reduceri din an este definit căutarea atentă de oferte și de cumpărături strategice, dând startul cumpărăturilor de dinaintea sezonului sărbătorilor. Iată o privire pe scurt:
Începuturile din 2011: Black Friday a fost popularizat la început de eMAG și a valorificat tendința în creștere a cumpărăturilor online. De atunci, tot mai multe magazine s-au alăturat „nebuniei“ din „Vinerea Neagră“.
Start mai devreme: În SUA, data în care se desfășoară Black Friday este întotdeauna după Ziua Recunoștinței, în ultima vineri din noiembrie. În România, data când încep reducerile variază, fiind cu câteva săptămâni mai devreme decât a versiunii americane.
Servere blocate: În primii ani, traficul online ducea adesea la blocări ale serverelor, lăsând cumpărătorii dezamăgiți când făceau achizițiile. Companiile și-au îmbunătățit sistemele între timp, dar mai sunt posibile erori tehnice. În traficul auto, blocajele sunt și ele o tradiție în perioada de reduceri.
În topul cumpărăturilor: Black Friday din România este probabil cea mai importantă perioadă de cumpărături din an, care poate dura de la o zi la câteva săptămâni. Mulți așteaptă aceste reduceri semnificative pentru a face achiziții mari, cum ar fi televizoare, electrocasnice și smartphone-uri, făcându-și un buget special pentru Black Friday. Există și varianta cumpărăturilor cu plata în rate.
Oferte la de toate: Produsele electronice sau electrocasnice sunt încă printre cele mai populare articole la reducere. Dar, tipic pentru România, vânzările de Black Friday includ practic fiecare categorie de consumatori și acoperă o gamă foarte largă de produse, inclusiv mobilier, produse de înfrumusețare, cărți, pachete de vacanță, oferte B2B (articole de birotică, software etc.).
Preocupările de mediu în creștere: La fel ca în alte țări, există o mișcare în creștere și în România pentru conștientizarea cu privire la impactul asupra mediului de Vinerea Neagră și evitarea consumului inutil, pledând pentru calitate în detrimentul cantității, plantarea unui copac pentru fiecare cumpărătură etc. Fenomenul alternativ de sustenabilitate e cunoscut ca „Green Friday” (Vinerea Verde).
Ce simbolizează pisica neagră?
Venerate în antichitate, asociate apoi cu diverse superstiții, pisicile negre au devenit azi, în diverse țări, un simbol al norocului.
- Egiptenii credeau, în antichitate, că pisicile dețin o formă de energie divină, protectoare, iar pisicile negre simbolizau fertilitatea și căminul.
- În timpul Evului Mediu, în Europa, pisicile negre erau asociate cu vrăjitoria și superstiția. O credință populară susținea că, dacă o pisică neagră îți trecea calea, era un semn de ghinion (semnaliza prezența unei vrăjitoare sau o nenorocire iminentă).
- În zilele de azi, pisicile negre au reputația unor protectori: păstrarea unei pisici negre la bord unei nave aduce noroc și siguranță pe mare, garanția că marinarii se vor înapoia acasă teferi. În Japonia, și în general în Asia, ele sunt văzute ca simboluri ale norocului.
Știai că?
- Există 22 de rase diferite de pisici care au blana complet neagră.
- De Halloween una dintre cele mai utilizate costumații este cea de pisicuță neagră.
- Pisicile negre care stau prea mult la soare „ruginesc“ 🙂, schimbându-și culoarea spre o nuanță maronie.
- În Asia, pisicile negre sunt preferate de femeile singure, deoarece se crede că le ajută să-și găsească mai ușor un partener.
- Pisicile negre din adăposturile de animale sunt mai rapid adoptate decât celelalte.
- În Australia se crede că e un semn de noroc și prosperitate dacă o pisică neagră intră în casă, sau dacă o mângâi de trei ori.
- Pisica poate prezice vremea. Dacă strănută, vine ploaia, dacă stă cu spatele la foc, se apropie furtuna. Dacă își ascute ghearele pe mobilier, e semn de îmbunătățire a vremii, iar dacă și smotocește covorul, e semn că se întețește vântul.
- Spre deosebire de pisicile de alte culori, cele negre se pare că sunt mai puțin susceptibile de a provoca alergii. Unele studii au arătat că persoanele alergice au mai puține rinite sau alte reacții alergice atunci când petrec timp lângă o pisică neagră.
- În localitatea Himeji din Japonia, există o cafenea a pisicilor negre. Aceasta se numește Nekobiyaka și găzduiește doar pisici negre. Pentru a fi identificate, pisicuțele primesc câte-o bandană de culoare diferită de a celorlalte.