Magazinul Selgros de lângă tine
Aboneaza-te la newsletter
Aboneaza-te la newsletter

Ziua Internațională a Migrației Peștilor

 

În 24 octombrie 2020 am sărbătorit Ziua Internațională a Migrației Peștilor – zi celebrată la fiecare doi ani, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței peștilor migratori și modul în care se poate reduce impactul asupra acestora, pentru a evita degradarea râurilor și extincția speciilor.

În cadrul magazinelor Selgros există pescării cu peste 150 de specii de peşte având diferite metode de producţie şi ţări de provenienţă. Acordăm o atenție deosebită tuturor aspectelor ce țin de sustenabilitate, inclusiv la raionul de pește.

Din acest motiv, am rugat-o pe colega noastră Adriana Taropa (foto) - Category Manager Fresh Fish, să ne spună câteva cuvinte despre povestea din spatele vitrinelor de la raionul de pește.

 

 

Adriana, ce ar trebui să înțelegem prin dezvoltarea durabilă în pescuit ? Cum sprijină Selgros această practică?

 

Pescuitul durabil este modalitatea de exploatare a resurselor naturale de pește, prin care sunt conservate stocurile de pește și se asigură protejarea mediului înconjurător. Astfel doar o anumită cantitate de pește este extrasă din stocurile naturale, acestea având posibilitatea de a se reface. Dacă se respectă acest principiu, oceanele ar putea fi folosite practic la nesfârșit ca resursă care se regenerează în mod constant.

Selgros sprijină această acțiune globală printr-un management al achizițiilor responsabil, mai exact  achiziționarea produselor din surse sigure, sustenabile, de la furnizori/producători care urmăresc o abordare ecosistemică, asigurând aplicarea reglementărilor în vigoare, respectând perioadele de prohibiție generale sau la nivel de specie, care combat braconajul piscicol și implementează conceptul de management durabil în toate arealele piscicole.

 

Ce ne poți spune despre producția locală? Se prezintă în sortiment și produse locale, putem vorbi despre pescuit durabil pe piața autohtonă?

 

Selgros este un promotor al producției locale. În prezent sortimentele de crap și păstrăv viu sunt achiziționate în principal de la producătorii locali. Doar în momentele în care producția este în curs de „creștere“ apelăm la surse externe.

 

Pe lângă aceste specii, colaborăm și cu centrele de prima colectare autorizate (cherhanalele) de pește proaspăt din Delta Dunării, prima fermă de sturioni/moruni de acvacultură din Bazinul maritim Sulina. De asemenea, ne aprovizionăm de la producători locali de preparate și delicatese din pește, care dețin o serie de certificări importante pentru produsele din portofoliu: atestate tradiționale (salată de icre crap, știucă, sardeluțe marinate, pastramă de crap), atestate IGP/ STG - indicație geografică controlată/specialitate tradițională garantată protejată național – (scrumbie afumată de Dunăre, novac afumat din Țara Bârsei, salată de icre știucă și crap etc.). 

 

Pentru că suntem pasionați de bunătățuri, avem listate și o serie de produse gourmet realizate local în Valea Putnei din Bucovina, atestate internațional Superior Taste Award cu 2 stele de aur: pate de păstrăv afumat – Trutta Dux – Grate Taste award, păstrăv afumat din Valea Putnei, precum și produse certificate ECO - file păstrăv și păstrăv afumat ECO.

 

Înțelegem că există un întreg flux procedural pe care îl urmați, de la alegerea furnizorilor și până la modul în care produsele sunt manipulate și expuse la raft. Cum urmăriți și asigurați calitatea produselor?

 

Prioritatea nr. 1 în magazinele Selgros este siguranța alimentară. Selgros a implementat un sistem complex de asigurare a calității și siguranței produselor alimentare, definit de standardul european ISO 22000. Certificarea se face o dată la trei ani, iar în fiecare an se realizează un audit de supraveghere, care monitorizează riguros respectarea standardelor și procedurilor. Certificarea se referă la întreaga gamă de produse alimentare comercializate. 

 

Grija noastră pentru calitate nu se oprește numai la produsele proprii. Încă de la alegerea furnizorilor se manifestă o deosebită atenție față de îndeplinirea de către furnizori a standardelor noastre stricte de calitate. Dacă aceste standarde nu sunt atinse, niciun articol de la acel furnizor nu este listat în rețeaua Selgros, pentru că sănătatea și siguranța clienților noștri sunt pe primul loc pentru noi. Controlul calității produselor și serviciilor este un proces continuu, care se desfășoară de la recepția mărfii până la facturare, cuprinzând atât verificarea efectivă a produselor, a termenelor de valabilitate și a condițiilor de păstrare, a aspectului general al acestor articole, precum și urmărirea trasabilității acestora.

Exigențele în ceea ce privește trasabilitatea peștelui provenit din pescuit se extind dincolo de alegerea furnizorului și urmăresc traseul mărfii până la zona de pescuit, prin transcrierea pe eticheta produselor a zonei acvatice din care s-a efectuat pescuitul – zona FAO.

 

Ce servicii se oferă clienților la raionul de pește din cadrul Selgros?

 

Clienții Selgros beneficiază de servicii de curățare, eviscerare și filetare gratuită  executate de către colegii noștri instruiți în acest sens, în baza autorizației pentru prelucrarea peștelui obținute de la ANSVSA. Fiecare magazin pune la dispoziția clienților,  prin intermediul unor flyere personalizate pentru cele mai importante 20 de specii de pește, informații despre valorile nutriționale și benefiiile consumului de pește și rețete gândite de maeștrii noștri bucătari. Serviciile de precomandă special concepute pentru clientul gastronom, sesiunile  de masterclass realizate cu chefii bucătari, show-urile culinare, emisiunea educativă Arena Bucătarilor completează cu profesionalism și oferă un plus valoare acestui raion.