Acasă Sustenabilitate Faptele noastre Selgros spune NU RISIPEI alimentare!

Selgros spune NU RISIPEI alimentare!

Stop risipei alimentare

Risipa alimentară este un fenomen cu un impact major la nivel macro și este tot mai întâlnit în zilele noastre. Stoparea risipei de mâncare este esențială pentru sustenabilitate, eficiență economică, echitate socială și etică. Aceasta este o problemă cu multiple fațete, cu implicații de mare amploare, iar abordarea acesteia poate avea un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra societății în ansamblu.

La Selgros, unul dintre cele mai importante obiective este reducere risipei alimentare. Selgros semnalizează la raft cu sloganul “NU RISIPEI!” acele articole care au un termen de valabilitate scăzut și pentru care se aplică reduceri substanțiale de preț. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023, prin reducerea prețurilor cu un procent între 25% și 50% am reușit să reducem risipa alimentară cu mai mult de 1.000 de tone de alimente.

De asemenea, în primele 9 luni ale anului 2023, Selgros a donat aproximativ 300 de tone de alimente pentru cauze sociale. Totodată, mai mult de 70 de tone de legume și fructe au fost donate pentru consumul animalelor, către grădini zoologice sau centre de îngrijire a animalelor.

Așadar, reducerea risipei alimentare este un obiectiv căruia Selgros îi acordă o deosebită importanță. Și asta pentru că punem mare preț pe sustenabilitate și pe reducerea impactului negativ a industriei alimentare asupra mediului. Producția de alimente utilizează o cantitate semnificativă de resurse naturale, inclusiv apă, terenuri și energie. În plus, alimentele care ajung la gropile de gunoi contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, în special de metan, care are o contribuție puternică asupra schimbărilor climatice.

Mai mult decât atât, risipa alimentară are implicații economice atât la nivel individual, cât și la nivel de societate. Gospodăriile care risipesc alimente aruncă, în esență, bani. Și, în timp ce în unele părți ale lumii alimentele sunt irosite, în alte părți ale lumii oamenii se luptă cu foametea și insecuritatea alimentară. Reducerea risipei de alimente poate contribui la redirecționarea surplusului de alimente către cei care au nevoie, atenuând foametea și rezolvând problemele de securitate alimentară.

Agricultura poate avea un impact semnificativ asupra biodiversității, deoarece terenurile sunt defrișate pentru agricultură și se utilizează pesticide. Reducerea risipei alimentare poate diminua necesitatea unor astfel de practici agricole intensive prin utilizarea mai eficientă a alimentelor care sunt deja produse.

Risipa alimentară ridică întrebări etice cu privire la utilizarea responsabilă a resurselor și la modul în care sunt tratați cei care se confruntă cu insecuritatea alimentară. Nu este vorba doar de impactul economic și de mediu, ci și de imperativul moral de a utiliza resursele cu înțelepciune și de a asigura accesul echitabil la hrană.