Acasă Fondue Savoyarde

Fondue savoyarde

fondue reteta

O rețetă emblematică în gastronomia din Alpii de Vest, fondue savoyarde, este un preparat gustos pe bază de brânzeturi topite care aduce confortul în sufletele mesenilor. Descoperă mai jos cum să prepari un fondue savoyarde gustos, de la alegerea brânzeturilor la modul de prezentare.

Fondue savoyarde este o mâncare pentru care prepararea nu necesită mult timp, dar este foarte important să nu greșești în alegerea brânzeturilor. Iar, dacă respecți sfaturile de mai sus, cu siguranță, vei face din fondue un preparat vedetă pe mesele tale alături de cei dragi.

Un fondue, fie el savoyarde, fie din alte zone ale Alpilor, precum Elveția sau Piemonte, este o rețetă relativ ușor de preparat cu condiția să-ți alegi ingrediente de calitate superioară.

Sfaturi utile

Ce brânzeturi folosești pentru un fondue savoyarde?

Cele mai comune rețete de fondue savoyarde includ trei feluri de brânzeturi tipice din Savoie: Beaufort, Emmental savoyarde și Abondance. Aceasta din urmă poate să fie înlocuită cu brânză Comté, dar nu va mai fi vorba de o rețetă tipică din Savoie.
Unele rețete de fondue savoyarde mai includ brânză Reblochon sau brânză tip raclette pentru mai multă aromă și o textură mai cremoasă.
Desigur, fondue poate fi preparat și din alte feluri de brânză, precum Camembert. Dar, în acest caz, nu va mai fi brânză fondue rețeta tipică din Savoie.
În general, o porție per mesean înseamnă aproximativ 250 de grame de brânzeturi dacă fondue este preparatul principal care este servit.
Îndepărtează cu grijă coaja brânzeturilor, pentru a nu modifica gustul preparatului, și apoi taie-le în bucăți mici sau rade-le pentru a se topi rapid odată puse în vas.
Întotdeauna amestecă în fondue formând opturi cu lingura de lemn. Se pare că aceasta este mișcarea cea mai potrivită pentru a omogeniza brânza fondue.

Ce mai conține fondue rețeta clasică?

Ingredientele tipice unui fondue rețeta clasică sunt:
Vin alb sec – o cantitate de maximum 200 de ml per kilogram de brânzeturi. Adu vinul la punctul de fierbere, apoi redu focul la minimum și adaugă brânzeturile pentru a obține un preparat omogen.
O băutură alcoolică – pentru un plus de aromă. Poți alege kirsch (țuică de cireșe), dar și whisky ori calvados, care este un rachiu de mere. La un kilogram de brânză, poți adăuga 20 de ml de alcool.
Usturoi – un vas fondue este, în mod tradițional, frecat cu un cățel de usturoi pentru o aromă subtilă.

Cu ce se servește brânza fondue?

Dacă te întrebi cu ce se servește brânza fondue, trebuie să știi că asocierea clasică este pâinea. Cu maia, de casă, aromată cu ierburi sau cu fructe uscate, precum nucile, nu contează aici decât preferințele invitaților. Important este să fie veche de o zi și să o tai cubulețe, astfel încât să se îmbibe bine cu brânza fondue.
De asemenea, poți prepara o salată verde proaspătă și un castron cu legume crude crocante, precum castraveți, conopidă sau broccoli. Poți servi alături de brânza fondue cartofi la cuptor, ceapă, măsline, pere, ananas, iar, pentru amatorii de carne, pot fi puse pe masă diverse mezeluri.

Ce băuturi servești la brânza fondue?

În mod ideal, poți servi la brânza fondue vinul pe care l-ai folosit ca ingredient la rețetă. Dacă este alb sec, atunci acesta trebuie să fie servit foarte rece pentru a contrasta plăcut cu onctuozitatea și căldura preparatului. Totuși, nimic nu te împiedică să servești alături de fondue savoyarde o bere blondă rece. Persoanele care nu servesc alcool pot consuma ceai negru cu fructe de pădure sau suc de mere proaspăt.

Aparat fondue sau vas fondue?

Pentru reușita acestui preparat, ai nevoie de un vas fondue, respectiv o cratiță în care vei topi brânzeturile. Aceasta trebuie să fie fabricată dintr-un material de bună calitate, astfel încât brânza să nu se lipească și să se topească uniform. În mod tradițional, vasul este unul din fontă, dar poți opta și pentru unul din lut, fier emailat sau inox.
De asemenea, pentru ca fondue savoyarde să nu capete o consistență cauciucată, vasul va fi așezat în centrul mesei pe o sursă de căldură, de exemplu, un mic reșou sau un sistem cu lumânări.
În comerț, vei găsi numeroase modele mai mult sau mai puțin sofisticate de aparat fondue, cu sursă integrată de căldură, pe care le poți folosi.

Fondue prea lichid, prea solid sau care s-a tăiat? Cum să dregi preparatul?

În cazul unui fondue prea lichid, crește temperatura sub cratiță, adaugă puțin amidon de porumb diluat în apă rece și amestecă.
Dacă fondue are o consistență prea densă, crește temperatura, adaugă puțin vin alb și amestecă.
Dacă fondue s-a tăiat, dizolvă amidon de porumb în vin, adaugă un strop de zeamă de lămâie, toarnă totul peste brânză, amestecă bine și fierbe scurt.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

fondue savoyarde retetă

Fondue savoyarde rețeta clasică

Începe prin a-ți alege cele mai bune ingrediente de care ai nevoie pentru un fondue savoyarde rețeta clasică.

Vezi detalii
fondue elvetian

Fondue elvețian

Această rețetă fondue elvețian este ușor de pregătit și este alegerea perfectă pentru o seară alături de prieteni.

Vezi detalii