Acasă Paste Al Limone

Paste al limone

paste_cu_lamaie

Pastele cu lămâie sunt o alegere excelentă pentru cei care caută un fel de mâncare sănătos, gustos și ușor de preparat.

Această rețetă este unul dintre exemplele cele mai savuroase ale minunatei gastronomii italiene și, în același timp, o modalitate simplă și delicioasă de a te bucura de beneficiile nutritive ale pastelor în timp ce savurezi aroma proaspătă și intensă de lămâie.

Rețeta este versatilă și poate fi preparată în multe feluri, dar ingredientele de bază rămân aceleași: pastele și lămâia. Se pot adăuga, după gust, brânzeturi, usturoi, smântână sau legume, în funcție de preferințe. Această mâncare savuroasă este perfectă pentru a fi servită ca fel principal la o masă festivă, poate fi o cină ușoară și sănătoasă atunci când nu ai prea mult timp de gătit sau un prânz răcoros în timpul zilelor călduroase de vară.

Sfaturi utile

În general, pentru marea majoritate a rețetelor cu paste, se folosește un litru de apă pentru fierberea a 100 de grame de paste. Dacă o parte din apa de la fierbere se utilizează pentru a da o anume consistență sosului, atunci este recomandat ca pastele să se fiarbă în apă mai puțină pentru a avea un lichid mai bogat în amidon.

Pastele trebuie pregătite „al dente”, deci se vor fierbe cu un minut mai puțin decât recomandarea de pe ambalaj. Ele vor continua să se gătească și după ce procesul de fierbere s-a încheiat, mai ales dacă sunt adăugate unui sos care este deja fierbinte. Termenul italian „al dente” descrie consistența pastelor atunci când sunt gătite exact atât cât trebuie, astfel încât să fie încă ferme și cu o textură ușor crocantă în mijloc fără să se înmoaie excesiv și să nu aibă textură sau, dimpotrivă, să fie tari și gumoase.
Lămâile folosite pentru paste al limone, rețeta italiană, trebuie să fie mari și zemoase. Se calculează o lămâie pentru 200 de grame de paste de la care se vor folosi coaja și sucul. Este indicat să fii atent atunci când o dai pe răzătoare și să eviți partea albă a cojii care este amăruie și poate strica gustul preparatului.

Din cauza faptului că va trebui să folosești pentru sos și coaja lămâilor, este recomandat să utilizezi lămâi netratate, de preferință bio sau ecologice, pe care să le speli bine înainte de a le da pe răzătoare.
Pentru paste al limone, rețeta italiană, este recomandată folosirea pastelor proaspete care vor da o tentă cremoasă sosului și vor îmbunătăți simțitor calitatea preparatului.
Pentru un plus de gust, poți rade deasupra pastelor, așa cum o fac locuitorii din peninsulă, puțină butargă. Acest termen denumește icrele de chefal, conservate prin uscare la soare, sărare sau presare, care sunt folosite în gastronomia italiană pentru a intensifica gustul anumitor preparate, ca parte a unor mâncăruri sau ca atare, în diferite sendvișuri.

Partea cea mai sensibilă în pregătirea acestui fel de mâncare este atingerea echilibrului ideal dintre gustul acid al lămâilor și cel catifelat al pastelor, smântânii și untului. Din acest motiv, este bine să torni puțin câte puțin din sucul de lămâie, gustând sosul de fiecare dată și ajustându-l după preferință.
Pastele cu lămâie se pot consuma ca fel principal, dar pot fi și o garnitură rafinată care să însoțească diferite preparate din pește, carne la grătar, chiftele etc.
Alături de paste al limone poți servi un vin alb, ușor, precum Pinot Grigio, Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Dacă dorești să dai o notă festivă preparatului, îl poți asocia cu un vin spumant brut, precum Prosecco sau Cava.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

spaghete_cu_lamaie

Paste al limone – rețeta italiană

Vezi detalii