Acasă Timbale de Pastrav

Timbale de păstrăv

timbale-de-pastrav

Timbalele de păstrăv sunt un preparat în care fileurile de păstrăv sunt pregătite și servite sub formă de cochilie sau cilindru. Carnea de păstrăv este amestecată cu diverse ingrediente, cum ar fi legume, brânză, smântână, ierburi și condimente, apoi este turnată în forma timbale ( o formă cilindrică pentru copt) și preparatul poate fi fiert, copt sau gratinat. Rezultatul este un preparat texturat și aromat, cu un aspect atractiv, care poate fi servit ca fel principal sau ca aperitiv.

Un vin alb sec și cu aciditate medie, precum Pinot Gris, se potrivește bine cu acest preparat. Acesta se va potrivi cu notele fine și proaspete ale vinului, care va contrasta cu sosul cremos al timbalelor și va sublinia aromele delicate ale spanacului și ale peștelui. De asemenea, dacă ești îndrăzneț, un vin roșu ușor, precum Pinot Noir, poate fi o alegere bună, dacă preferi un vin cu mai multă personalitate.
Descoperă mai jos două rețete delicioase cu păstrăv, dar și câteva dintre beneficiile acestui pește atât de apreciat și savuros.

Pe scurt, există multe motive pentru a consuma acest pește delicios și ușor de preparat. Rețeta de timbalele de păstrăv cu spanac este doar un astfel de exemplu de preparat ușor de gătit, sănătos și delicios pentru orice masă.

Sfaturi utile

Cum să alegi un păstrăv proaspăt?

Păstrăvul are o piele argintie și o carne care poate fi albă sau roz, în cazul păstrăvului curcubeu sau somonat. Un păstrăv poate cântări până la 8 kg.
Păstrăvul roz, cunoscut și sub numele de somonat, poate fi confundat cu somonul, primul însă este mai ieftin și mai puțin gras decât cel din urmă.
Ca și în cazul tuturor peștilor, prospețimea lui este primordială. Peștele proaspăt nu ar trebui să miroase niciodată a amoniac. Burta și aripioarele trebuie să fie intacte, ochii deschiși, strălucitori și bombați. Corpul trebuie să fie rigid și rotunjit, iar burta fermă.
Evită să cumperi pește cu branhii roz sau orbite înfundate. În mod ideal, ar trebui să îl cumperi în aceeași zi în care este livrat la comerciant.

Cum se păstrează păstrăvul?

La frigider: se păstrează în partea cea mai rece a frigiderului, după eliminarea lichidului. Este recomandat să fie consumat în 2 zile.
La congelator: se păstrează la -18°C sau mai rece, timp de până la trei luni. Este recomandat să fie decongelat la frigider, mai degrabă decât la temperatura camerei. Sau, pentru a grăbi procesul, îl poți pune într-un recipient cu apă rece.

Beneficiile păstrăvului

Deși mai puțin gras decât somonul, păstrăvul rămâne totuși și el un pește gras. Vestea bună este că grăsimile sale sunt excelente și pot fi încorporate într-o dietă echilibrată fără nicio problemă. Valoarea energetică a păstrăvului este de 130 până la 170 de calorii la o porție de 100 de grame.
Păstrăvul este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care limitează apariția anumitor tipuri de cancer și a anumitor boli cardiovasculare.
Acest pește este, de asemenea, o sursă semnificativă de seleniu. Acest mineral este un constituent esențial al anumitor enzime antioxidante. Astfel, ajută la protejarea celulelor de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, o modalitate de a lupta împotriva apariției anumitor boli și de a stimula imunitatea.
Un alt avantaj incontestabil al păstrăvului este că acesta conține și aduce fosfor în organism. Împreună cu magneziul și calciul, fosforul constituie masa minerală a scheletului osos.
Vești bune, păstrăvul se distinge și prin aportul de vitamine B. Vitamina B2 este implicată în metabolismul energetic. La rândul ei, vitamina B6 este esențială în metabolismul aminoacizilor și în sinteza neurotransmițătorilor. Păstrăvul conține și vitamina B9, care este implicată în metabolismul aminoacizilor și în diviziunea celulară. Un alt avantaj, păstrăvul oferă și vitamina B12, aceasta din urmă lucrând în duo cu vitamina B9 pentru a produce globule roșii. De asemenea, este esențială pentru buna funcționare și întreținere a celulelor nervoase.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

timbale-de-pastrav-cu-spanac

Timbale de păstrăv cu spanac de la Chef Cristian Dumitru

Nu ezita să încerci această rețetă atât de simplă și delicioasă.

Vezi detalii
timbale-de-pastrav

Timbale de păstrăv cu ardei caramelizați

Timbalele de păstrăv cu ardei caramelizați îmbină cu succes gustul dulce al ardeilor cu cel sărat al peștelui.       

Vezi detalii