Acasă Sustenabilitate Faptele noastre Instalații frigorifice care folosesc CO2, o soluție durabilă
7-20220728_124913.jpg

Instalații frigorifice care folosesc CO₂, o soluție durabilă

Una dintre cele mai sustenabile investiții este cea în instalațiile frigorifice noi, care ne asigură o performanță bună, eficiență energetică și implicit ne ajută să reducem din costuri și, nu în ultimul rând, să ne aliniem la criteriile de dezvoltare durabilă și protecție a mediului înconjurător.

Instalațiile frigorifice care folosesc freonul ca agent de răcire sunt nocive pentru mediu, distrug stratul de ozon și contribuie astfel la încălzirea globală. Noile sisteme, care au ca agent de răcire dioxidul de carbon, sunt astfel mult mai fiabile și mai prietenoase cu natura. În magazinele Selgros au fost instalate 10 astfel de sisteme frigorifice, în locațiile din Târgu Mures Ernei, Constanța Sud (Agigea), Timișoara, Oradea, Târgu Mures, Alba Iulia, Bistrița, Baia Mare, Brașov și Pantelimon. Dacă în șase dintre aceste magazine instalațiile au fost înlocuite în ultimii doi ani, patru dintre aceste magazine au fost construite direct cu instalații frigorifice pe bază de CO₂. Mai mult decât atât, în magazinele Selgros Brașov și Selgros Cluj-Napoca, prin instalația frigorifică se recuperează gazele calde, iar cu ajutorul lor se livrează apă caldă menajeră sau se încălzește/răcește zona comercială, în funcție de sezon.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale instalațiilor care folosesc dioxid de carbon ca agent de răcire este consumul de energie redus cu aproximativ o treime față de cel al unei instalații care folosește freon. Din asta rezultă, mai departe, o diminuare a emisiilor de CO₂ produse de magazinele Selgros. Un alt atuu este impactul zero pe care instalațiile de acest tip îl au asupra stratului de ozon, precum și un indice al potențialului de încălzire globală mult mai mic față de instalațiile cu freon (GWP* 1 la CO₂ față de GWP 1397 la freon).

Drept urmare, o astfel de instalație este mult mai puțin dăunătoare pentru mediu și are efecte climatice de câteva mii de ori mai mic decât agenții de răcire sintetici. Nu în ultimul rând, vorbim despre o eficiență energetică mai mare.

Toate aceste avantaje ne dau încredere că ne apropiem tot mai mult de obiectivul nostru de a ne reduce amprenta de carbon și de a deveni o companie sustenabilă, un partener de încredere atât pentru clienți, cât și pentru mediul înconjurător.

* GWP = Global Warming Potential.