Acasă Sustenabilitate Faptele noastre Selgros modelează viitorul tinerilor
Invatamant dual - sustenabilitate

Selgros modelează viitorul tinerilor

Ne mândrim cu faptul că Selgros se implică activ și este un membru de încredere în toate comunitățile din care face parte. De aceea am decis, încă din anul 2018, să participăm la modelarea viitorului tinerilor din aceste medii, prin participarea alături de instituțiile de învățământ, de autoritățile locale și de alți parteneri economici, la dezvoltarea mai multor programe de învățământ dual.

Prin intermediul acestei inițiative le oferim tinerilor oportunitatea de a se forma într-o meserie, pe parcursul a trei ani de învățământ profesional, de-a lungul cărora activitățile educaționale din școală se vor completa cu activitățile practice, desfășurate sub îndrumarea profesioniștilor noștri. Dacă în primul an elevii se concentrează mai mult pe școală, în anul al doilea timpul este împărțit aproximativ egal între școală și practică, iar în anul al treilea activitatea se desfășoară în cea mai mare parte în companie.

Sub mentoratul colegilor noștri, elevii învață să lucreze cu diferite sortimente de marfă, învață să vândă și să încaseze, învață puțină contabilitate, cum se stabilesc prețurile și cum se gestionează un retur, cum se face inventarul, recepția și depozitarea mărfurilor. Mai mult decât atât, ei beneficiază de traininguri în care se familiarizează cu produsele din sortimentul Selgros, învață cum să-i consilieze pe clienți și cum să facă vânzare activă, își dezvoltă competențele de colaborare și muncă în echipă, și în funcție de specializarea aleasă au posibilitatea de a-și exersa competențele specifice, având acces la programe și tehnologii de actualitate.

Pe parcursul celor trei ani de formare, elevii beneficiază de o bursă lunară, o masă caldă în fiecare zi de practică, decont de transport, un pachet cu rechizite pentru fiecare an de școală și tichete cadou de sărbători. Mai mult decât atât, cei mai implicați elevi sunt răsplătiți cu o bursă de merit.

La finalul programului de formare, elevii susțin un examen în baza căruia primesc o diplomă de calificare în meseria aleasă. Până în prezent, am reușit să dezvoltăm astfel de programe pentru următoarele calificări: primitor – distribuitor, comerciant – vânzător și preparator produse din carne și pește. În plus, cu sprijinul Camerei de Comerț Româno – Germane, diploma pe care o primesc elevii noștri este recunoscută la nivelul întregii Uniuni Europene.

După obținerea diplomei, elevii pot alege să rămână colegii noștri, angajați într-un mediu cunoscut unde au făcut practică și unde au deja experiență, și au posibilitatea de a-și continua studiile.

Programul de învățământ dual este orientat spre viitor și are ca obiective principale atât sprijinirea comunităților locale, prin investiția în educație, cât și pregătirea treptată a unor potențiali colegi. La terminarea programului profesional, aceștia se pot mândri cu trei ani de experiență în domeniu.


Proiectul în cifre

Proiectul învățământului dual Selgros a început în anul 2018 la Iași și a prins contur în următorii ani, fiind extins și în orașe precum Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Oradea.

Începând cu anul 2018, 146 de elevi s-au înscris în acest program, iar până în prezent avem 68 de absolvenți. 11 dintre ei sunt în acest moment angajați Selgros. Dintre elevii practicanți, 14 dintre ei și-au dorit să lucreze la Selgros în perioada vacanțelor de vară în cadrul diferitelor raioane, inclusiv Pescărie și Carne.