Acasă Blog Culinar Cozonac Cu Zmeură

Cozonac cu zmeură

Pasi de preparare

10

Ingrediente

1 kg
făină cu minimum 12% conținut de proteină
8
gălbenușuri
600 ml
lapte
50 ml
ulei de floarea soarelui
250 g
zahăr
50 g
drojdie proaspătă
300 g
unt 82% grăsime
10 ml
esență vanilie/rom
coajă rasă de la 1 lămâie
50 g
portocală confiată
16 g
sare
1 plic
zahăr vanilat (pentru aluat)
Pentru umplutură:
300 g
nucă măcinată
300 g
zahăr
50 g
cacao
2 plicuri
zahăr vanilat
2
gălbenușuri pentru finisare (uns)
125 g
zmeură

Mod de preparare

Intrați în bucătărie cu bucurie și cu sufletul liniștit. Urmează să pregătiți cel mai important preparat de pe masa de Crăciun: cozonacul!

Sfaturi:

 • Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
 • Făina trebuie cernută cu o seară înainte.

 1. Se pregătește maiaua: drojdia sfărâmată se amestecă cu 100 ml de lapte călduț apoi se adaugă 5 linguri de zahăr și 100 g făină. Se amestecă bine. Se lasă la loc călduț, până își triplează volumul.
 2. Făina cernută se pune în robotul de bucătărie (se folosește cârligul), apoi se adaugă laptele, zahărul rămas, esențele, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocala confiată.
 3. Gălbenușurile se freacă cu sare și se lasă 10 minute.
 4. Untul se topește, apoi se adaugă uleiul peste el.
 5. Laptele se încălzește până la 40ºC. Peste făină se adaugă maiaua, gălbenușurile și laptele cald. Se amestecă ușor 8 minute, apoi se crește viteza. După 20 de minute se adaugă amestecul de unt și ulei, împărțit în 3 reprize.
 6. Se scoate aluatul și apoi se așază într-un bol uns cu ulei. Se acoperă cu folie și se lasă la cald o oră. Se scoate și se pliază de două ori și se mai lasă 45 de minute. Această operațiune se repetă încă o dată, iar apoi se împarte aluatul în bile de 500 g.
 7. Pentru umplutură, se bat cele 10 albușuri cu 300 g de zahăr până se face o bezea moale, apoi se adaugă cacaua, nuca și zmeura.
 8. Fiecare bilă de aluat se întinde și se acoperă cu 200 g de umplutură, se rulează și apoi se crestează pe mijloc. Se împletesc câte două rulouri, astfel încât să rămână tăietura în partea superioară.
 9. În tava unsă cu puțin ulei, se pune cozonacul la dospit până când ajunge la nivelul superior, dublându-și volumul. Se unge apoi cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte.
 10. Se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180ºC pentru 10 minute, apoi se continuă coacerea la 160ºC, pentru 40-50 minute.

Autor: Chef Radu Darie

Mai multe rețete de la acest autor