Ingrediente
1 kg
făină cu minimum 12% conținut de proteină
8
gălbenușuri
600 ml
lapte
50 ml
ulei de floarea soarelui
250 g
zahăr
50 g
drojdie proaspătă
300 g
unt 82% grăsime
10 ml
esență vanilie/rom
coajă rasă de la 1 lămâie
50 g
portocală confiată
16 g
sare
1 plic
zahăr vanilat (pentru aluat)
Pentru umplutură:
300 g
nucă măcinată
300 g
zahăr
50 g
cacao
2 plicuri
zahăr vanilat
2
gălbenușuri pentru finisare (uns)
125 g
zmeură
Mod de preparare
Intrați în bucătărie cu bucurie și cu sufletul liniștit. Urmează să pregătiți cel mai important preparat de pe masa de sărbători: cozonacul!
Sfaturi:
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
- Făina trebuie cernută cu o seară înainte.
- Se pregătește maiaua: drojdia sfărâmată se amestecă cu 100 ml de lapte călduț apoi se adaugă 5 linguri de zahăr și 100 g făină. Se amestecă bine. Se lasă la loc călduț, până își triplează volumul.
- Făina cernută se pune în robotul de bucătărie (se folosește cârligul), apoi se adaugă laptele, zahărul rămas, esențele, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocala confiată.
- Gălbenușurile se freacă cu sare și se lasă 10 minute.
- Untul se topește, apoi se adaugă uleiul peste el.
- Laptele se încălzește până la 40ºC. Peste făină se adaugă maiaua, gălbenușurile și laptele cald. Se amestecă ușor 8 minute, apoi se crește viteza. După 20 de minute se adaugă amestecul de unt și ulei, împărțit în 3 reprize.
- Se scoate aluatul și apoi se așază într-un bol uns cu ulei. Se acoperă cu folie și se lasă la cald o oră. Se scoate și se pliază de două ori și se mai lasă 45 de minute. Această operațiune se repetă încă o dată, iar apoi se împarte aluatul în bile de 500 g.
- Pentru umplutură, se bat cele 10 albușuri cu 300 g de zahăr până se face o bezea moale, apoi se adaugă cacaua, nuca și zmeura.
- Fiecare bilă de aluat se întinde și se acoperă cu 200 g de umplutură, se rulează și apoi se crestează pe mijloc. Se împletesc câte două rulouri, astfel încât să rămână tăietura în partea superioară.
- În tava unsă cu puțin ulei, se pune cozonacul la dospit până când ajunge la nivelul superior, dublându-și volumul. Se unge apoi cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte.
- Se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180ºC pentru 10 minute, apoi se continuă coacerea la 160ºC, pentru 40-50 minute.
Autor: Chef Radu Darie