Acasă Blog Culinar Eclere Cu Cremă de Vanilie de La Pastry Chef Mihaela Ruxanda

Eclere cu cremă de vanilie de la Pastry Chef Mihaela Ruxanda

Pasi de preparare

11

Ingrediente

Pentru aluatul opărit (pâte à choux):
125 ml
apă
125 ml
lapte
4 g
sare
4 g
zahăr (opțional)
115 g
unt
140 g
făină
230-260 g
ouă
Pentru crema de patiserie (crème patissière):
500 ml
lapte
120 g
zahăr
o păstaie de vanilie
100 g
gălbenuș de ou
20 g
amidon
20 g
făină
60 g
unt
Pentru glazura de ciocolată neagră (ganache au chocolat):
200 g
ciocolată neagră de calitate
200 g
smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Pentru a prepara eclere cu cremă de vanilie, este necesară o anumită tehnică și îndemânare, deoarece trebuie să respecți proporțiile corecte și să ții cont de temperatura și consistența ingredientelor. Dar, odată ce ai deprins tehnica, vei putea pregăti acasă aceste delicioase dulciuri, pentru a le savura oricând. În continuare, îți prezentăm rețeta acestei minuni culinare și te invităm să o încerci pentru una din mesele tale festive

Dacă vrei să pregătești cele mai reușite eclere și ești în căutarea unor ingrediente de calitate, instalează-ți aplicatia Selgros, prin care ai acces la cataloagele cu oferte personalizate și la o gamă largă de produse cu prețuri speciale, precum și la noutăți despre ultimele promoții.

Dacă ești pasionat de bunătățuri exotice sau locale, nu uita să îți iei cardul Selgros, care acum se eliberează și persoanelor fizice. Îl poți solicita la birourile de informații clienți din magazine sau poți completa formularul din aplicație.

Pentru a începe rețeta ecler, pregătim mai întâi aluatul opărit.

Pasul 1. Ouăle, care trebuie să fie la temperatura camerei, se omogenizează cu ajutorul unui tel.

Pasul 2. Untul se taie în cubulețe mici și se încălzește pe foc mic, împreună cu apa, sarea, zahărul și laptele, până când se topește. Se mărește focul și se lasă până când amestecul începe să fiarbă.

Pasul 3. Se ia oala de pe foc și se adaugă toată cantitatea de făină cernută într-o singură tranșă.
Se amestecă până când făina s-a încorporat, apoi se pune din nou compoziția pe foc mic, timp de două minute.

Pasul 4. Se scoate aluatul într-un bol și se lasă la răcit, până atinge temperatura de 55-60°C.
Se adaugă treptat ouăle omogenizate cu telul, folosind o spatulă sau un mixer cu paletă, la viteză minimă. Se recomandă să nu se pună de la început toată cantitatea de ou – este posibil să nu trebuiască toată.

Pasul 5. Când se obține o compoziție omogenă, lucioasă și fermă, aluatul se transferă într-un poș cu duză stelată de 14-16 mm și se modelează eclere lungi de aproximativ 12-14 cm direct în tava de copt, tapetată cu hârtie pentru copt.

Pasul 6. Se introduce tava în cuptor și se coc eclerele la 155-160°C, timp de circa 30-50 de minute, în funcție de mărime. Când sunt gata, se scot și se lasă la răcit pe un grătar.

 

Se pregătește crema de vanilie pentru eclere.

Pasul 7. Se înfierbântă laptele cu jumătate din cantitatea de zahăr (60 g) și cu păstaia de vanilie, de la care se folosesc atât semințele, cât și teaca.

Pasul 8. Se bat cu un mixer gălbenușurile și zahărul, până când compoziția devine spumoasă și se deschide la culoare.
Se adaugă apoi făina și amidonul, mixând scurt, fără a insista prea mult.

Pasul 9. Se scoate păstaia de vanilie din lapte și se temperează cu amestecul de gălbenuș.
Se pune din nou pe foc și se amestecă încontinuu, pentru a nu se lipi. Se lasă până când începe să fiarbă, maxim 2-3 minute, mestecând energic, până când crema începe să se îngroașe. Nu se lasă la fiert mai mult de trei minute, deoarece există riscul coagulării gălbenușurilor.
Se ia de pe foc, se adaugă untul și se omogenizează. Se dă deoparte să se răcească.

 

Se pregătește glazura pentru eclere rețeta simplă.

Pasul 10. Se încălzește smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata neagră mărunțită și se omogenizează amestecul. Se folosește imediat.

Pasul 11. Eclerele se montează cu doar câteva ore înainte de servire, datorită faptului că se înmoaie destul de repede de la cremă. Se taie fiecare ecler pe lungime, tăind un capac în partea de sus. Se umplu generos cu crema de patiserie, se pun capacele și se glazurează cu ganache de ciocolată neagră. Se lasă puțin la rece, să se stabilizeze și se servesc.

Alternativ, eclerele se pot decora doar cu zahăr pudră, presărat deasupra sau zahăr ars caramelizat.

Ești în căutarea unor rețete deosebite cu care îți poți demonstra talentele de bucătar? Accesează categoria de rețete Selgros și alege-le pe cele care vor face deliciul familiei și prietenilor la următoarele mese festive.