Acasă Tort Doboș

Tort Doboș

tort dobos

Doboș este un desert care se găsește aproape în toate cafenele din capitala Ungariei și este format din mai multe straturi de pandișpan cu unt umplute cu o cremă de ciocolată cu ou și acoperit cu caramel.

Un tort Doboș nu este foarte complicat de preparat, ci doar mai migălos.
Deși, la prima vedere, prepararea tortului Doboș pare a fi complicată, nu este deloc așa, însă alocă-ți mai mult timp pentru a-l realiza. Rezultatul va fi, cu toate acestea, pe măsura așteptărilor, pentru că acest desert va fi savurat cu siguranță de toți invitații la masă.

Tortul Doboș se numără, alături de gulaș, papricaș, langoș și cremșnit (cremeș), printre preparatele emblematice ale bucătăriei maghiare

Sfaturi utile

Prăjitură Doboș cu 4 foi sau tort Doboș cu 10 foi? Tort Doboș dreptunghiular sau rotund?

Atunci când prepară pentru prima dată acest desert, mulți își pun întrebarea dacă să facă o prăjitură Doboș cu 4 foi sau un tort Doboș cu 10 foi.
Deși, de-a lungul vremii, a cunoscut numeroase variante, în 2017, în Ungaria, s-a stabilit prin decret de ministru că tortul Doboș este „o prăjitură rotundă, în care se află cremă Doboș între cinci foi Doboș. Crema și blaturile sunt aproape egale ca grosime”. Toppingul tortului Doboș este făcut din a șasea foaie, acoperită cu zahăr caramelizat până la o culoare maro auriu, se mai arată în document.
Desigur, acestea ar fi regulile pentru desertul original, dar nimic nu te împiedică să prepari un tort

Doboș dreptunghiular sau pătrat?

Foi de Doboș subțiri
Formează foi de Doboș subțiri, ajutându-te de hârtie de copt, pe care o decupezi în formă de cerc pentru a căptuși fundul formei de copt. Coace la 160°C în cuptorul preîncălzit, timp de 10 minute, apoi scoate foile și lasă-le la răcit.

Rețeta foi Doboș

Rețeta foi Doboș este cea a unui pandișpan clasic cu unt. Scoate ingredientele din frigider cu două ore înainte de a le folosi pentru a prepara blaturile.

Crema Doboș

Legenda spune că această cremă a fost creată accidental. În epocă, untul era conservat cu sare, dar maestrul cofetar a turnat din greșeală zahăr peste acesta. În loc să-l arunce, l-a gustat și i-a plăcut. Astfel a creat crema de unt folosită la tortul Doboș.
Pentru a prepara crema Doboș, folosește un unt cu conținut ridicat de grăsime, de minimum 85%, pe care l-ai scos de la frigider cu câteva ore înainte. Untul se bate bine cu mixerul, până devine foarte cremos.
De asemenea, ouăle se bat cu zahărul pe baie de aburi folosind un mixer, pentru că durează circa 10 minute până ce crema se gătește.
Este important să ai un termometru de bucătărie, pentru că temperatura nu trebuie să depășească 75°C. Crema trebuie să își dubleze volumul și să se albească. Luată de pe foc, se mixează până la răcire.
Crema de ouă se adaugă treptat în unt, cu ajutorul unei spatule, apoi, tot treptat, se pune și ciocolata topită.

Caramelizarea blatului superior

Blatul de deasupra tortului trebuie acoperit cu caramel și apoi tăiat în bucăți, între 8 și 16, în funcție de preferințe. Pune blatul pe o foaie de hârtie de copt și pregătește un cuțit lat, pe care îl vei unge pe ambele părți cu unt sau ulei. Grăsimea va împiedica lipirea caramelului de metal. Lucrează rapid după ce ai turnat caramelul pe felia de tort, întinde-l bine apoi crestează porțiile

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

tort dobos reteta ungureasca

Tort Doboș rețeta ungurească

Vezi detalii
tort dobos reteta veche

Tort Doboș rețeta veche

Pentru un tort Doboș rețeta veche vei prepara 6 foi de pandișpan cu unt. Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru un tort de 22 cm.

Vezi detalii