Acasă Blog Culinar Crepes Suzette Clasice

Crepes suzette clasice

Pasi de preparare

10

Ingrediente

500 ml
lapte
200 g
făină
60 g
zahăr
60 ml
apă
4
ouă
20 g
unt topit
un vârf de cuţit de sare
Ingrediente pentru sosul Suzette:
coaja de la jumătate de portocală bio
60 g
zahăr
200 ml
suc proaspăt de portocale
60 g
unt
25 ml
Grand Marnier, Cointreau sau orice alt lichior de portocale

Mod de preparare

Dacă îţi doreşti nişte crepes cu adevărat speciale, încearcă-le pe cele care se servesc cu sos Suzette, cu portocale şi Grand Marnier. Iată o rețetă de la celebrul patiser francez Pierre Hermé, care cu siguranţă va fi pe placul întregii familii.

Pasul 1. Începe prin a topi la abur cele 20 de grame de unt, apoi ia de pe foc, pentru a se răci, în timp ce pregăteşti restul compoziţiei.

Pasul 2. Bate ouăle cu zahărul și sarea.

Pasul 3. Adaugă făina și bate în continuare, până când obții un aluat omogen şi fin.

Pasul 4. Se toarnă mai întâi aproximativ 100 de mililitri de lapte, se amestecă pentru a dilua aluatul, apoi se adaugă şi restul de lapte.

Pasul 5. Adaugă şi apa, apoi amestecă în continuare.

Pasul 6. La final, pune untul topit şi amestecă bine aluatul, până devine iar omogen.

Unii bucătari francezi susţin că aluatul ar trebui pus la frigider o oră sau două, însă alţii sunt de părere că poate fi utilizat imediat, deci poţi alege varianta care îţi este convenabilă. Clătitele se fac într-o tigaie antiaderentă, unsă cu foarte puţin ulei.

Pasul 7. Pentru a prepara sosul suzette, rade coaja de la jumătate de portocală bio. Pentru că, în cazul citricelor, coaja poate fi toxică, trebuie optat pentru varianta bio.

Pasul 8. Amestec-o, într-o tigaie, cu zahărul, lichiorul şi cu sucul de portocale.

Pasul 9. Tigaia se pune pe foc şi se ţine până când cantitatea de lichid se reduce cu aproximativ două treimi. Este important ca sucul de portocale să scadă, deoarece aceasta încorporează aromele, dar, de asemenea, face sosul mai gros.

Pasul 10. Când crezi că sosul are densitatea dorită, ia tigaia de pe foc și adaugă untul topit. Bate fără oprire, până când untul este perfect topit și încorporat în sosul tău.

Servirea. Dacă vrei o servire à la française, pune clătitele împăturite în patru pe o farfurie şi toarnă sosul peste ele. Se decorează cu felii de portocală şi se servesc calde.