Acasă Caracatiță La Tigaie

Caracatiță la tigaie

caracatita la tigaie

Mereu când mănânci caracatiță într-un restaurant portughez este fragedă și delicioasă. Dar, de multe ori, când cumperi caracatiță pentru a o prepara acasă, rezultatul nu este cel așteptat. Pentru a prepara cea mai bună caracatiță trebuie să acorzi atenție câtorva detalii importante. În acest articol, vorbim despre secrete de preparare a caracatiței perfecte și despre câteva rețete simple și delicioase de caracatiță la tigaie.

Indiferent de proveniența caracatiței și de dimensiunea ei, gătitul corect o va face impresionantă în farfurie. Fie că vorbim de tentacule de caracatiță rețetă, baby caracatiță la tigaie cu usturoi sau caracatiță prefiartă la tigaie, secretele chefilor portughezi se rezumă la caracatița gătită încet. Fierberea la focul mic îi va conferi textura pe care ți-o dorești.

Dacă îți place caracatița și vrei să o gătești acasă la fel ca în restaurantele mediteraneene, află din acest articol secretele maeștrilor bucătari pentru o caracatiță perfectă și 5 rețete delicioase.

Sfaturi utile

Cum să obții textura fragedă a caracatiței?

Bucătarii experimentați nu obișnuiesc să dezvăluie prea multe detalii în ce privește gătirea caracatiței. Unii spun să gătești caracatița alături de o ceapă și un dop de plută, să o lași în oală până se răcește apa, să folosești vin roșu sau oțet roșu. Alții sunt de părere că e util să o bați pe blatul din bucătărie sau să o muți în gheață din oala în care fierbe.
Toate aceste proceduri sunt valabile, dar chiar și așa poți obține o textură cauciucată. Cel mai important secret pentru a pune în farfurie o caracatiță fragedă este ca înainte de a o găti să o congelezi. Poate părea un sfat bizar, având în vedere că procedura de congelare poate avea un efect negativ asupra unor tipuri de carne sau fructe de mare, dar nu este cazul caracatiței. O caracatiță congelată va fi mai fragedă.
Somelierul Sergiu Nedelea face o incursiune în universul licorilor bahice prin intermediul proiectului Vinul saptamanii de la Selgros. Află totul despre personalitatea vinurilor care se regăsesc pe rafturile magazinelor Selgros

Care e mărimea potrivită a caracatiței?

Multă lume se întreabă care este mărimea optimă a unei caracatițe. Unele sunt mici, au până în 200 de grame – acestea sunt greu de găsit și costă mai mult. Se gătesc bine în doar câteva minute și se servesc cu ceva mai mult ulei de măsline, lămâie și sare, dar sunt pretabile mai degrabă pentru antreuri.
Cea mai comună specie de caracatiță are 1-2 kilograme. Dar mărimea nu contează, poți găti foarte bine o caracatiță mare sau una mică. Important e să nu le gătești prea mult. Zona din care provin, mărimea, metoda de preparare contează mai puțin.

Nu găti caracatița prea mult

Majoritatea preparatelor care includ caracatiță încep cu fierberea acesteia. Pui caracatița în apă, acoperi oala și o lași să fiarbă până când devine fragedă. Acest proces durează de obicei o oră, dar pentru specimene mici, timpul se scurtează. În cazul caracatițelor foarte mari, timpul de fierbere se poate dubla. Verificarea frăgezimii se face ușor: când cea mai subțire parte a caracatiței nu mai opune rezistență atunci când e tăiată cu un cuțitaș, caracatița e fiartă.
Dar nu este obligatoriu să fierbi caracatița în apă. Un secret de preparare a caracatiței este fierberea în vin roșu și legume, proces care-i conferă o aromă profundă și o culoare roșiatic închis.
Poți fierbe caracatița și în ulei de măsline, pentru a obține un confit de caracatiță.
Odată frăgezită prin fierbere, caracatița poate fi servită fără alte pregătiri. De exemplu, confitul despre care vorbeam mai sus poate fi asezonat cu sos de soia și suc de limetă, împreună (sau nu) cu alte fructe de mare și legume. Poate fi încorporat într-un risotto sau într-un sos de paste. Caracatița poate fi pusă pe grătar, pentru a deveni crocantă și fragedă în același timp – o combinație ușor de obținut câtă vreme focul e suficient de puternic pentru a face exteriorul crocant fără a usca interiorul.
Există părerea că cea mai bună caracatiță provine din Portugalia sau din apele teritoriale portugheze. Indiferent de proveniența sau mărimea caracatiței, dacă o gătești corect, vei putea pune în farfurie o caracatiță cu textură fragedă și cu un gust de excepție. Vom prezenta mai departe câteva rețete simple de caracatiță la tigaie.

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

caracatita-bucati-in tigaie

Caracatiță la tigaie cu unt

Vezi detalii
caracatita cu vin

Caracatiță la tigaie cu vin

Vezi detalii
caracatita cu usturoi

Caracatiță la tigaie cu usturoi

Vezi detalii
caracatita-in-tigaie

Caracatiță întreagă la tigaie

Vezi detalii
caracatita-cu-verdeata

Tentacule de caracatiță la tigaie

Vezi detalii