Acasă Madeleines (madlene)

Madeleines (madlene)

madlene-banner

Cine nu cunoaște renumitele madeleines (madlene) ale lui Proust? Descoperă câteva rețete delicioase, dar și unele lucruri de știut pentru a putea pregăti cele mai reușite madeleines.

Renumitele madeleines sunt acele prajituri mici, în formă de scoică, moi și pufoase, care aproape că ți se topesc în gură. Cu un gust delicios de unt, învăluite de aroma discretă de lămâie și miere, acest desert va deveni una dintre rețetele tale preferate, pe care vei fi tentat să o repeți ori de câte ori dorești o încântare pentru papilele tale gustative.

Micile Madeleines franțuzești, pe care le poți termina dintr-o singură mușcătură, sunt la fel de încântătoare pentru ochi, pe cât sunt pentru gură. Cu nota lor de lămâie, aceste adorabile mini prăjituri cu unt sunt minunat de fragede și savuroase. Cu forma lor specifică, pot fi o gustare deosebită pentru ceaiul de după-amiază sau chiar un desert delicios la finalul oricărei mese.

Sfaturi utile

Trucuri pentru madeleines reușite

Nu sunt doar deosebit de delicioase, ci și simplu de făcut. Reușita lor constă în ingrediente de calitate, o tavă specială și puțină răbdare, deoarece aluatul trebuie lăsat să se odihnească la rece minim o oră, ideal peste noapte. Avantajul acestei rețete este că poți pregăti aluatul dinainte, iar a doua zi, când vin musafirii, le poți coace liniștit. Nimic nu se compară cu mirosul madlenelor proaspăt scoase din cuptor.
1. Evident, deosebit de importantă este tava specială pentru copt madlene. Alege una de bună calitate, fie din metal, fie din silicon, dar reține că madlenele coapte în cea din urmă nu se vor rumeni la fel ca celelalte.
2. Dacă vei folosi o tavă din silicon, nu mai este nevoie să o ungi cu unt și să o tapetezi cu făină.
3. Lasă compoziția să se odihnească la frigider cel puțin o oră, înainte de a o turna în tava specială.
4. Nu umple formele până la refuz, lasă puțin loc pentru ca prăjitura să poată crește.
5. În momentul introducerii la cuptor, poți suprapune tava cu madlene peste o tavă deja încălzită, aflată în cuptor. Datorită șocului termic, vei obține o madlenă mai „cucuiată”.
6. Datorită formelor de madlene, marginile prăjiturelelor se vor coace mai repede, dând astfel posibilitatea mijlocului să se umfle și astfel vei obține vestita „cocoașă”.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

madlene_mihaela

Madeleines de la Pastry Chef Mihaela Ruxanda

Vezi detalii
reteta-originala-commercy-madlene

Madeleines franțuzești

Aceasta este rețeta originală a renumitelor Madeleines de Commercy. În trecut, madlenele erau gătite în scoici, de aici și forma lor frumoasă, cu striații.

Vezi detalii
madlene_ciocolata

Madlene cu ciocolată

O madlenă franțuzească și-a dat întâlnire cu prietena ei, ciocolata. Ce-a ieșit? O rețetă rapidă și deosebit de delicioasă.

Vezi detalii
madlene-cu-lamaie

Madeleines cu lămâie

Madlene cu lămâie, delicioase, partenerul ideal pentru o cană cu ceai parfumat. Se pot păstra câteva zile într-o cutie ermetică

Vezi detalii