Acasă Paste Carbonara

Paste carbonara

carbonara_clasic

Preparatele bucătăriei italiene sunt recunoscute și apreciate pe întreg mapamondul, îmbogățind gastronomia popoarelor care le-au adoptat și aducând pe mesele tuturor continentelor gustul și aromele Peninsulei Italice. Fără să apeleze la ingrediente sofisticate sau greu de obținut și cu un stil de gătit fără pretenții deosebite, mâncărurile italiene sunt ușor de preparat, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Alături de uleiul de măsline, legumele și verdețurile proaspete, multitudinea de soiuri de brânză și vinurile excelente, pastele din grâu nu sunt doar contribuția originală a italienilor la peisajul gastronomiei mondiale, ci și marca inconfundabilă a felurilor de mâncare în care sunt folosite.

Una dintre rețetele simple, dar atât de gustoase, este cea de paste carbonara, un amestec savuros de paste, carne, brânză și sos, preluată și reinterpretată în diferite feluri de către bucătarii amatori și profesioniști din întreaga lume. Îți prezentăm, în cele ce urmează, rețeta autentică, pe care o poți pregăti cu ușurință, într-un timp scurt.

Sfaturi utile

La rețeta paste carbonara nu se adaugă smântână și nici nu se folosește bacon sau kaizer. Acel gen de paste este unul cu totul diferit, cu un alt gust, iar rețeta lui o poți găsi mai jos. Spre deosebire de guanciale sau pancetta, baconul și kaizerul sunt afumate și vor modifica savoarea preparatului.
Ai grijă să nu fierbi pastele mai mult decât specifică recomandările de pe pachet. Ele trebuie să rămână, așa cum spun italienii, „al dente”, adică trebuie să aibă textura fermă, ușor mai tari în centru, fără să se înmoaie excesiv.
Nu adăuga ulei în apa în care fierb pastele. Dacă au apă suficientă și vasul este încăpător, vor fierbe fără să se lipească.
La acest gen de paste nu se adaugă sare în sos, deoarece apa în care au fiert pastele este sărată, la fel guanciale (pancetta) și brânza.
Dacă ești amator de brânzeturi, poți adăuga la ouăle bătute o combinație de pecorino și parmezan, pentru un gust deosebit.
Dacă tigaia în care pregătești carbonara are fundul mai gros, va trebui să fii atent când torni sosul peste paste, deoarece s-ar putea ca, din cauza căldurii reziduale mai mari decât la o tigaie obișnuită, ouăle să se coaguleze și să se transforme în jumări.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

carbonara_original

Paste carbonara - reteta clasica

Vezi detalii
pasta_with_bacon

Paste carbonara cu smântână și bacon

Deși acest preparat poartă impropriu numele de „carbonara”, nu este mai puțin adevărat că gustul său, modificat de onctuozitatea smântânii și gustul de afumătură al baconului este foarte apreciat, mai ales în Statele Unite, datorită cremozității sosului.

Vezi detalii
fettucccine_with_white_sauce

Fettuccine cu sos alb de smântână

Vezi detalii
paste_cu_ciuperci

Paste cu șuncă, ciuperci și sos de smântână

Rețeta originală de paste carbonara a intrat în meniul bucătăriilor din toată lumea și a fost interpretată în diferite moduri.

Vezi detalii