Acasă Platou Cu Brânzeturi

Platou cu branzeturi

platou cu branzeturi

Servite după-amiaza târziu ori la o masă în familie, la un prânz de duminică, ca gustare sau pentru a acompania un vin bun, brânzeturile sunt un fel de mâncare excelent în orice moment al zilei. Printr-o varietate de sortimente, fructe proaspete sau uscate, nuci și chiar sosuri - un platou cu brânzeturi va delecta cu siguranță papilele gustative ale invitaților la masă.

Platourile cu brânzeturi sunt delicioase, ușor de pregătit și perfecte atunci când ai invitați. Ține cont de recomandările de mai sus atunci când pregătești un platou cu brânzeturi și fructe, dar folosește-ți și imaginația, pentru un rezultat savuros și original.

Platourile cu brânzeturi și fructe sunt o idee excelentă pentru a încheia o masă sau ca gustare

Sfaturi utile

Cu ce completezi un platou branzeturi pentru vin sau bere – cele mai fericite asocieri

Fructele uscate, de la caise și prune, la smochine și curmale, fructele proaspete, precum merele, perele, strugurii, căpșunile, murele, afinele, oleaginoasele, ca nucile, fisticul și migdalele, sunt o completare fericită a unui platou cu brânzeturi.
Însă poți face dintr-un platou cu brânzeturi vedeta principală la o degustare de vin completându-l și cu mezeluri mai deosebite, de exemplu, chorizo ori jamon serrano.
De asemenea, anumite sosuri și dulcețuri inedite, ca cea de ardei iuți ori de smochine, chutney sau miere – merge foarte bine cu brânza de capră – pot aduce platoului cu brânzeturi o notă gourmet.
Nu în ultimul rând, pentru o notă crocantă, nu uita de grisine și biscuiți sărați, dar poți completa și cu o pâine bună cu maia, cu coaja crocantă, pâine cu fructe, cu nuci ori turtă dulce.

Set platou brânzeturi: ce model platou brânzeturi să alegi?

Dacă te întrebi ce model platou brânzeturi este mai potrivit pentru un astfel de aperitiv, răspunsul este că acesta trebuie să fie suficient de mare. Un set platou brânzeturi poate să fie format dintr-un blat de lemn sau ardezie, dar și unul din ceramică poate fi potrivit. Ideea principală este aceea de a avea suficient loc pentru toate brânzeturile, astfel încât acestea să nu se atingă. Astfel, aromele nu se vor amesteca, iar oaspeții le vor putea tăia cu ușurință.
Pe de altă parte, platoul nu trebuie să pară gol sau sărăcăcios. Găsește un mod de a acoperi spațiile dintre brânzeturi, astfel încât rezultatul final să pară unul echilibrat. În acest sens te poți folosi de fructe proaspete, uscate sau nuci și de grisine și biscuiți sărați.
În ceea ce privește forma platoului, aceasta depinde de gusturile personale. Platoul trebuie să fie stabil, pentru a permite tăierea cu ușurință a brânzeturilor. O idee bună mai poate fi platoul rotativ, foarte practic pentru o masă cu mai mulți invitați. De asemenea, fiecare tip de brânză trebuie să fie servit cu propriul cuțit, pentru a nu se amesteca aromele.

Platou servire brânzeturi: cum așezi ingredientele?

Pentru o experiență gastronomică armonioasă, este recomandat ca brânzeturile să fie consumate în ordine crescătoare a intensității aromei, de la cea mai fină la cea mai puternică. Deci, le poți așeza în această ordine pe platou servire brânzeturi, liniar sau în sensul acelor de ceasornic, de exemplu. Din considerente practice, cele moi și sfărâmicioase se așază în centru, iar cele mai tari, care trebuie tăiate cu cuțitul, pe margine. De asemenea, cele comercializate în bucăți mici, pot sta în spațiile libere.
Scoate brânzeturile din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le servi. Astfel, nu vor avea timp să se usuce sau să se înmoaie, dar vor putea să își dezvolte aromele, odată ajunse la temperatura ambiantă. Excepție fac brânzeturile foarte proaspete, care se servesc reci.

Ce cantitate de ingrediente folosești la un platou pentru brânzeturi?

Îndiferent de ce idei de platou brânzeturi vrei să pui în practică, în medie, alocă fiecărui oaspete o cantitate cuprinsă între 75 g și 100 g. Dar cantitatea poate varia, în funcție de cât de copioasă a fost masa, dar și de apetitul oaspeților pentru brânzeturi.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

platou branzeturi si fructe uscate

Platou brânzeturi și fructe uscate de la Chef Cristian Dumitru

Nu ezita să folosești această idee de platou cu brânzeturi și fructe uscate.

Vezi detalii
platou cu branzeturi struguri si nuci

Platou cu brânzeturi struguri și nuci

Alege cele mai bune brânzeturi pentru platoul tău și completează-l cu nuci și struguri sau alte fructe de sezon.

Vezi detalii