Acasă Rețete Cu Creveți: Cum Să Alegi Și Să Gătești Creveții
sote-delicios-de-creveti-main

Rețete cu creveți: cum să alegi și să gătești creveții

Vrei să îți răsfeți papilele gustative? Creveții sunt alegerea potrivită, cu gustul lor dulceag delicat și textura suculentă. De la preparatele în tigaie, la creveții pregătiți la cuptor, acest ghid te va ajuta să creezi rețete cu creveți savuroase. Ia-ți șorțul de bucătărie, ascute-ți cuțitul și pregătește-te să te aventurezi într-o călătorie culinară de neuitat.

  • De ce sunt creveții sănătoși?
  • Cum alegi creveții potriviți pentru rețeta ta?
  • Cum se prepară creveții?
  • Cu ce servești creveții?

De ce sunt creveții sănătoși?

frigarui-de-creveti

Creveții sunt printre cele mai sănătoase alimente. Iată de ce se întâmplă acest lucru:

  • Au puține calorii – o porție de 90 de grame de creveți are aproximativ 84 de calorii;
  • Sunt bogați în vitamine și minerale – creveții sunt o sursă excelentă de iod, necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide și a creierului. De asemenea, furnizează cantități însemnate de vitamina B12, colină, fosfor, calciu, fier, magneziu și zinc;
  • O sursă bună de proteine – o porție de creveți conține circa 20 g de proteine (aproape 50% din doza zilnică recomandată). Proteinele sunt esențiale pentru repararea țesuturilor, producția de enzime și transportarea oxigenului în sânge;
  • Conțin acizi grași Omega 3;
  • Au astaxantină – creveții sunt printre puținele alimente care conțin acest antioxidant implicat în reducerea inflamației. Astaxantina oferă creveților acea nuanță rozalie.
aperitiv-creveti-avocado

👉 Fie că pregătești creveții la grătar sau la cuptor, ai nevoie de ingrediente de calitate. Uită-te pe cataloagele Selgros pentru a alege ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti diferite rețete cu creveți.

 

Cum alegi creveții potriviți pentru rețeta ta?

tartine-creveti-somon

Alegerea creveților potriviți depinde de mai mulți factori:

  • Dimensiuni – în general, creveții se clasifică în funcție de mărime. Creveții mici sunt indicați mai ales pentru acele rețete în care dorești ca aceștia să își mențină forma și textura (de exemplu, creveții la tigaie). Creveții mari pot fi gătiți mai ușor la grill, la cuptor sau în preparate în care să poți apuca (la propriu) creveții;
  • Tipul de creveți – există creveți sălbatici și crescuți la fermă. În general, creveții sălbatici au o aromă și o textură mai puternice, în timp ce aceia de fermă au o aromă mai lejeră și sunt mai accesibili;
  • Modul de preparare – dacă vrei să se gătească rapid și să fie suculenți, alege creveți decorticați. Pentru preparatele în care contează foarte mult aroma și textura, poți folosi creveți întregi.

Iată câteva recomandări pentru a alege mai ușor creveți congelați, creveți prefierți și creveți proaspeți.

Creveții congelații

creveti-congelati
  • Alege creveți congelați rapid;
  • Evită creveții cu miros intens de amoniac – acesta poate fi un semn al alterării. Creveții ar trebui să aibă un miros ușor sărat;
  • Uită-te la culoare – creveții proaspeți au o nuanță uniformă de roz. Evită creveții decolorați sau care au pete negre;
  • Verifică textura – creveții proaspeți sunt fermi la atingere;
  • Depozitează creveții la congelator, la o temperatură de -18 grade Celsius. Evită să îi recongelezi dacă s-au dezghețat.

Creveții prefierți

creveti-prefierti-congelati
  • Optează pentru creveți rozalii, cu un aspect ușor translucid;
  • Verifică fermitatea – creveții prefierți sunt fermi la atingere și nu unsuroși sau lipicioși. Dacă observi creveți lipicioși, acest lucru poate indica faptul că au fost gătiți prea mult;
  • Citește eticheta pentru a te asigura că au fost gătiți la temperatura potrivită – creveții prefierți se gătesc la o temperatură de aproximativ 63 de grade Celsius. De asemenea, uită-te la ingrediente și evită produsele care conțin trifosfat sodic (poate afecta textura și aroma).

Creveții proaspeți

  • Atenție la culoare – creveții proaspeți au o culoare roz vie sau o nuanță ce amintește de corali;
  • Textura – creveții sunt fermi la atingere și ușor elastici atunci când apeși;
  • Miros – au un miros ușor de saramură. Evită creveții care au miros de amoniac sau asemănător cu peștele;
  • Ochii – creveții proaspeți au ochii cu o culoare vie, fără decolorări sau opacitate. Evită creveții care au ochii încețoșați, terni sau înfundați;
  • Corpul – ar trebui să fie ferm și intact. Evită creveții care au coada ruptă sau lăsată.

 

👉Cauți creveți și ingrediente de calitate la prețuri avantajoase? Folosește cardul Selgros și profită de avantajele magazinului de unde se aprovizionează pasionații de bunătățuri.

Cum se prepară creveții?

creveti-gatiti-platou-legume

Pentru a pregăti feluri delicioase pe bază de creveți proaspeți sau congelați, este necesar să știi câteva tehnici de bază. Iată cum să pregătești rețete cu creveți, de la creveți sotați și creveți „poșați”, la creveți la grătar și creveți la cuptor.

Creveți sotați

creveti-sotati-usturoi-lamaie

Rețetele cu creveți sotați necesită creveți medii sau mari. Optează pentru creveți care mai au codiță (deci nu sunt decorticați). Poți alege fie proaspeți, fie congelați. Asigură-te, totuși, că le lași suficient timp pentru a se dezgheța. Iată care sunt pașii esențiali pentru a sota creveți:

  • Pune creveții și condimentele într-un bol încăpător (vezi mai jos condimentele necesare);
  • Încinge ulei de măsline sau unt (în 1-2 lingurițe de ulei) într-o tigaie de aluminiu, fontă sau non-aderentă;
  • Adaugă creveții și gătește timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Lasă în tigaie până se gătesc bine și capătă un aspect ușor opac. Evită să gătești creveții prea mult, deoarece vor avea un aspect cauciucat.
creveti-sotati-taco

Condimente pentru creveți sotați

  • Boia afumată;
  • Pudră de usturoi;
  • Pudră de ceapă;
  • Chimion.

👉 Cauți creveți congelați sau condimente? Intră pe Selgros pentru a vedea toate promotiile. Poate vei găsi și alte condimente care să dea un plus de savoare creveților sotați.

Creveți „poșați”

creveti-gatiti-la-abur

Cel mai simplu mod de a găti creveți este să îi poșezi în apa în care ai pus condimente. Iată ce pași să urmezi:

  • Într-o oală încăpătoare adaugă apă, pudră de usturoi, sare, boabe de piper negru, suc de lămâie, câteva frunze de pătrunjel;
  • Adu la fierbere, apoi redu focul la mic, acoperă cu un capac și lasă la fiert timp de 15 minute;
  • Ia capacul, dă focul la mediu timp de un minut și adaugă creveții;
  • Pune capacul și ia oala de pe foc;
  • Lasă să stea timp de 3 minute sau până când devin rozalii;
  • Scoate creveții într-un vas în care ai pus apă cu gheață și lasă-i să se așeze timp de 5-10 minute.
supa-gazpacho-creveti

Condimente pentru creveți „poșați”

  • Pătrunjel;
  • Lămâie – suc de lămâie și coajă de lămâie netratată;
  • Piper negru;
  • Mărar.

Creveți la grătar

creveti-la-gratar

Rețetele cu creveți la grătar sunt o variantă mai sănătoasă de pregătire. Iată câteva sfaturi:

  • Cumpără, pe cât posibil, creveți proaspeți în ziua în care vrei să îi prepari;
  • Alege creveți decorticați sau curăță-i înainte de gătit;
  • Pune-i pe grătar și lasă-i la foc mediu timp de 2-3 minute pe fiecare parte;
  • Sunt gata atunci când partea exterioară este rozalie;
  • Evită să îi lași prea mult, deoarece se întăresc.

Condimente pentru creveți la grătar

  • Pudră de usturoi;
  • Sare;
  • Amestec italian (oregano, busuioc, salvie, măghiran);
  • Piper cayenne.

Creveți la cuptor

creveti-la-cuptor

Pentru a pregăti creveți la cuptor, este indicat să ții cont de următoarele recomandări:

  • Alege creveți mari sau foarte mari și decorticați;
  • Lasă creveții la dezghețat, apoi pune-i pe hârtie de bucătărie pentru a elimina excesul de apă;
  • Pune o hârtie de copt în tavă;
  • Pune creveții cu spații între ei și presară sare;
  • Asezonează cu piper și condimente;
  • Lasă la cuptor 10-15 minute.

Condimente pentru creveți la cuptor

  • Busuioc;
  • Pătrunjel;
  • Pudră de usturoi;
  • Amestec cajun (piper negru, piper alb, piper cayenne, pudră de ceapă, pudră de usturoi, boia dulce);
  • Amestec za'atar (cimbru, oregano, măghiran, susan, sumac, chimen, coriandru);
  • Mix Caraibe (piper cayenne sau habanero, cimbru, pudră de usturoi, boia afumată, pătrunjel, zahăr brun, ghimbir, scorțișoară, nucșoară).

Cu ce servești creveții?

Te-ai hotărât să pregătești creveți, dar nu știi cu ce garnitură să îi servești? Ți-am pregătit câteva propuneri, în funcție de modul în care îi prepari.

creveti-sos-soia

Creveți sotați

creveti-paste
  • Cușcuș;
  • Orez brun cu linte;
  • Broccoli;
  • Paste;
  • Salată de rucola.

Creveți „poșați”

creveti-sparanghel
  • Salată cu macaroane;
  • Salată grecească de crudități;
  • Sparanghel cu parmezan;
  • Salată de cartofi;
  • Salată caprese;
  • Frigărui la grătar.

Creveți la grătar

creveti-la-gratar
  • Quinoa;
  • Orez integral;
  • Mămăligă;
  • Salată de legume sau fructe (mai ales de căpșune sau pepene roșu);
  • Cartofi wedges sau cartofi la cuptor cu rozmarin;
  • Legume la grătar (ardei gras, sparanghel, ceapă, morcovi, avocado).

Creveți la cuptor

  • Salată de sezon;
  • Cartofi la cuptor;
  • Sparanghel sau varză de Bruxelles la grătar.

 

👉 Vrei să prepari și alte rețete cu creveți și nu numai? Intră în secțiunea Blog culinar Selgros și inspiră-te pentru următoarea aventură în lumea gastronomiei.

 

De la simplitatea creveților la grătar, la bogăția aromelor atunci când îi pregătești în tigaie, aceste aparent banale fructe de mare se pot transforma ușor în delicii culinare, bucurându-ți papilele gustative.

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

salata-de-creveti-9.jpg

Salată cu creveți BIO

Răsfață-te cu o rețetă delicioasă de salată sănătoasă cu creveți BIO! Află cum să o prepari în numai 7 pași!

Vezi detalii
jambalaya_cu_chorizo

Jambalaya cu pui și creveți - o rețetă creolă

Vezi detalii
chow_mein_cu_creveti

Tăiței chow mein cu creveți

Vezi detalii
supa-crema-morcovi

Supă cremă de morcovi și creveți, by Chef Radu Darie

Vezi detalii