Acasă Sos Bechamel

Sos bechamel

sos-bechamel

Descoperă rețeta clasică de sos bechamel și variantele sale, află care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-l pregăti și vezi cât de ușor îl poți prepara în propria bucătărie.

Onctuos și catifelat, sosul bechamel este unul dintre cele mai clasice și versatile sosuri din bucătăria europeană, fiind un ingredient de bază pentru multe mâncăruri, de la paste, legume gratinate și carne, până la cremele pentru prăjituri și torturi. Acest sos alb este realizat dintr-un amestec de unt, făină și lapte și este apreciat pentru consistența sa cremoasă și gustul delicat. El poate fi preparat cu ușurință acasă, fiind unul dintre cele mai simple sosuri din bucătărie, iar textura și gustul pot fi adaptate în funcție de preferințele personale.

Sosul bechamel face parte din cele cinci sosuri de bază ale gastronomiei franceze, celelalte patru fiind: sosul olandez, espagnole, velouté și sosul de roșii. În funcție de adăugarea altor ingrediente, aceste cinci „rețete-mamă” au dat naștere altora, care sunt folosite într-o multitudine de preparate, pe care le îmbogățesc cu gustul și textura lor.

Sfaturi utile

Indiferent de cantitatea de sos alb care trebuie pregătită, proporțiile trebuie să respecte regula 1-1-10 – o parte făină, o parte unt și 10 părți lapte.
Dacă nu se servește imediat, vasul cu sos bechamel se poate păstra cald, la bain-marie.
Dacă sosul alb este prea subțire, se poate îngroșa prin adăugarea unui amestec în părți egale de unt și făină. Dacă, dimpotrivă, este prea gros, se diluează cu lapte.
În loc de lapte fierbinte, se poate folosi lapte rece. Consistența sosului nu va avea de suferit și nu se vor forma atât de multe cocoloașe. Dacă, totuși, mai există în sos mici bulgări de unt și făină, îl poți strecura sau poți folosi un blender vertical, pentru a-l omogeniza.
Dacă ești în căutarea unui sos cremos, care poate da consistență și savoare felurilor de mâncare preferate, sosul bechamel este o alegere excelentă. El poate fi personalizat în funcție de preferințe, adăugând diferite condimente sau ingrediente, astfel încât să se potrivească gustului tău.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

preparare-bechamel

Sos bechamel - reteta clasica

Vezi detalii
tigaie-sos-bechamel

Sos bechamel de post (vegan)

Vezi detalii
sos-mornay-legume

Sos bechamel cu smântână și cașcaval (sos Mornay)

Vezi detalii
pastitsio

Pastitsio cu sos bechamel (lasagna sau budincă de paste grecească)

Vezi detalii