Acasă Rețete de Pască
pasca-cu-smantana

Rețete de pască

Cu o istorie bogată și adânc înrădăcinată în tradițiile românești, pasca nu este doar o prăjitură obișnuită, ci un simbol al unității familiale și al bucuriei sărbătorilor de Paște. Preparată cu migală de gospodinele pricepute, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, pasca nu încetează să surprindă prin gustul său inconfundabil.

Există nenumărate rețete de pască, inspirate de produsele de cofetărie de pe alte meleaguri: cu sau fără aluat, cu brânză și smântână, cu ciocolată sau mascarpone sau fără făină – precum în cazul pascăi moldovenești. Iată, în continuare, o rețetă de pască cu smântână, fără brânză, ușor de pregătit, propusă de Radu Darie.

Rețeta de pască cu smântână este o delicioasă călătorie în tradițiile și aromele autentice ale bucătăriei românești. Gustul consistent și puțin acrișor al smântânii, combinat cu dulceața stafidelor sau a fructelor confiate, oferă o senzație unică în fiecare felie savurată. Dacă ți-am trezit interesul cu această rețetă, o poți pregăti pentru următoarea masă cu familia sau prietenii, împărtășind cu cei dragi un fragment din bogata tradiție gastronomică românească.

Sfaturi utile

Precum în cazul altor deserturi sau produse de patiserie, este recomandat ca făina pe care o folosești pentru pasca cu smântână să fie cernută de două ori. Acest pas ajută la eliminarea cocoloașelor și a impurităților care pot apărea în timpul depozitării sau al transportului. De asemenea, făina este aerisită și particulele fine sunt separate, ceea ce conduce la o textură mai fină și mai uniformă, permițând să pătrundă mai mult oxigen în compoziția aluatului sau a amestecului.
Vrei să pregătești rețeta de pască cu smântână și nu știi de unde să-ți procuri ingredientele? Instalează-ți chiar acum aplicatia Selgros, prin care ai acces la noutăți despre ultimele promoții, poți răsfoi cataloagele cu oferte personalizate și beneficiezi de o gamă largă de produse la prețuri speciale.

Smântâna folosită nu trebuie să fie degresată. Grăsimile din smântână contribuie la păstrarea aromei naturale a laptelui și, în consecință, la obținerea unui gust mai bogat și mai savuros. În plus, smântâna adaugă o notă subtilă de aciditate, care poate contrabalansa gustul dulce al compoziției.
Ingredientele pentru pasca cu smântână trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru deserturile care necesită bătutul ouălor sau încorporarea aerului în compoziție, este mai ușor să se facă acest lucru când ouăle sunt la temperatura camerei. Aerul încorporat în aluat contribuie la creșterea produsului în timpul coacerii, de aceea, în această rețetă, nu apare praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. În plus, ingredientele reci pot influența timpul de gătire și pot duce fie la supracoacere, fie la texturi inegale.

Pasca se taie felii, ca orice prăjitură. Pentru a obține porții individuale întregi, nesfărâmate, poți folosi un cuțit bine ascuțit, care se înmoaie în apă fierbinte și se usucă folosind un prosop, înainte de a tăia fiecare felie. Se poate servi ca atare sau, pentru a accentua aroma și gustul, se poate presăra deasupra puțin zahăr pudră, scorțișoară, câteva stafide hidratate în amaretto sau o poți decora cu sos de ciocolată și fructe de pădure.
Pentru un plus de aromă, poți adăuga la compoziție coajă rasă de portocală sau lămâie, mici bucățele de fructe confiate sau semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie. În cazul în care nu ai amaretto, poți hidrata stafidele în rom de calitate, coniac, chartreuse sau calvados.
Este recomandat să folosești pentru coacere o formă rotundă, cu margine detașabilă, ca cele pentru torturi. În acest fel, vei putea să manevrezi mai ușor pasca, după scoaterea din cuptor.
În general, acest produs de patiserie tradițional se servește ca desert, după masa pascală. Cu toate acestea, dacă alegi să-l pregătești și în altă perioadă a anului, îl poți servi invitaților și familiei la cafea, lângă o ceașcă de ceai aromat, sau ca o gustare dulce, între mese.

Ești pasionat de bunătățuri și ai nevoie de inspirație ca să gătești ceva deosebit? Accesează categoria de retete Selgros și alege-le pe cele care se potrivesc stilului tău de gătit și care îți vor scoate în evidență talentele de bucătar.

Alegerea stafidelor pentru pasca cu smântână ține în exclusivitate de preferință. Este bine să iei, totuși, în considerare faptul că stafidele negre au un gust dulce mai intens și mai consistent, iar textura lor este adesea mai moale și mai puțin fibroasă. Pe de altă parte, cele albe un gust mai puțin dulce și mai delicat decât stafidele negre și au tendința de a fi mai puțin pufoase, după hidratare.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

reteta_8_pasca_cu_smantana_1

Pască cu smântână - fără brânză de la Chef Radu Darie

O pască super gustoasă, făcută doar cu smântână. Folosește ingrediente de calitate pentru un gust desăvârșit!

Vezi detalii
pasca-cu-smantana-si-aluat

Pască cu smântână și aluat

Încearcă rețeta delicioasă de pască cu smântână și aluat fraged! Această rețetă de pască este una tradițională și nu trebuie să lipsească pe masa de Paști. Lejer și delicios, acest desert îți va bucura papilele gustative la maximum!

Vezi detalii
pasca-usoara

Pască ușoară fără aluat

Această rețetă de pască este o reinterpretare a desertului care nu trebuie să lipsească pe masa de Paști, dar mai ușor de făcut și mai lejeră. Fin și delicios, acest desert îți va bucura papilele gustative la maximum!

Vezi detalii