Acasă Papanasi Pufosi

Papanasi pufosi

papanasi-general-banner

Rumeni și aromați, cu smântână și dulcețuri fine ori, dimpotrivă, fierți sau copți, cu zahăr și scorțișoară, papanașii sunt, fără îndoială, desertul preferat al românilor și nu numai. Iată câteva rețete delicioase cu care îți vei încânta oricând familia și pe cei apropiați.

Dar, pentru că nu doar copiii adoră acest desert, iată câteva rețete, atât pentru amatori, dar și pentru profesioniști, pe care le poți pregăti oricând la tine acasă. Familia și prietenii îți vor fi recunoscători! Iar pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate, descarca aplicatia Selgros, fă-ți lista de cumpărături în ea și vino să-ți hrănești pasiunea în magazinul preferat al profesioniștilor și amatorilor de bunătățuri.

Pentru mulți dintre noi, gustul copilăriei se regăsește în rețete delicioase și simple. Papanasii sunt un astfel de desert, ce ne amintește de trecut, indiferent de zona în care am crescut. Vino la Selgros pentru inspiratie, la fel ca toți profesioniștii, dar și amatorii pasionați de bucătărie, pentru că un lucru rămâne cert: iubim papanașii, acea plăcere vinovată căreia nu-i putem niciodată spune nu.

Sfaturi utile

Trucuri pentru a prepara cei mai buni papanași

Pentru ca papanașii tăi să iasă pufoși și perfecți, urmează câțiva pași simpli.

1. Brânza: alege o brânză foarte proaspătă de vaci, nu prea acră, moale și densă. Este recomandată o brânză de 5-9% grăsime: acest lucru va asigura un aluat omogen. De asemenea, este important să lași brânza la scurs într-o sită sau într-un tifon, cel puțin o oră. Apoi, înainte de a adăuga restul de ingrediente, trece-o prin sită sau un robot de bucătărie, pentru un rezultat mai omogen și fin.

2. Proporțiile ingredientelor: este important să respecți proporțiile. Pentru 500 g de brânză, folosește 1 sau 2 ouă potrivite. Dacă vei folosi mai multe, aluatul va fi mult prea subțire, iar dacă folosești mai puține, riști ca rezultatul final să fie niște papanași uscați sau care se vor sfărâma.

3. Aluatul de papanași: în mod obișnuit, aluatul conține făină, griș sau amidon. Pentru niște papanași mai dietetici, poți folosi chiar făină integrală. Este recomandat să se folosească grișul; astfel, vei obține papanași extrem de fini. Proporția este de 4 linguri de griș la 500 g de brânză proaspătă. Grișul va face aluatul pufos și îi va da o consistență mai delicată.

4. Zahărul: nu folosi prea mult zahăr; o cantitate prea mare poate strica aluatul de papanași. Zahărul se transformă în sirop în timpul prăjirii, iar acest lucru va distruge consistența aluatului. Este recomandat să renunți complet la zahăr în aluat; oricum, papanașii se vor servi cu dulceață.

5. Forma papanașilor: este și ea importantă. Cel mai simplu este să întinzi aluatul într-o foaie de aproximativ 2,5 cm și, cu ajutorul unor forme rotunde de patiserie, să tai cercuri. Folosește o formă de 10 cm pentru cercul mare, apoi decupează mijlocul, cu una de 3 cm. Mărimea contează. Dacă sunt prea mari, îți va fi mai greu să-i întorci la gătire și riști să nu se prăjească la interior. Rezultatul nu va fi deloc unul pe placul tău.

6. Gătirea papanașilor: în mod obișnuit, papanașii se prăjesc în baie de ulei. Tigaia trebuie să fie una cu fundul gros, eventual din fontă. Uleiul trebuie să fie undeva la 160°C, niciodată încins. Papanașii se prăjesc la foc mediu. O altă variantă, preferată de amatorii de dulciuri sănătoase, este coacerea la cuptor. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace-i timp de 30 de minute, până când sunt frumos rumeniți.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

papanasi-chef-cozma

Papanași de la Chef Bogdan Cozma

Papanașii sunt un desert tradițional. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar se pot servi și doar pudrați cu puțin zahăr. 

Vezi detalii
papanasi_simpli

Papanași rețeta simplă

Cea mai simplă rețetă de papanași, imposibil să nu-ți reușească.

Vezi detalii
papanasi-prajiti

Papanași prăjiți

Papanași cu brânză prăjiți, cu o formă mai specială, dar cu o rețetă ușoară, care se pregătește rapid, din ingrediente simple.

Vezi detalii
papanasi-fara-branza

Papanași fără brânză

O rețetă delicioasă de papanași vegani, pentru persoanele care preferă acest stil de viață sau, pur și simplu, pentru cele care țin post.

Vezi detalii
papanasi-pufosi-copti

Papanași copti

Niște papanași pufoși, delicioși, dar și puțin mai altfel. De această dată, nu sunt prăjiți, ci copți, ceea ce îi face o variantă mai sănătoasă la papanașii tradiționali

Vezi detalii
papanasi-cu-branza

Papanași cu brânză

Specifici zonei Moldovei, acești papanași au un gust mult mai puternic de brânză, sunt ușori și pufoși. Mai mult, pot fi consumați și calzi, și reci.

Vezi detalii
papanasi-cu-branza-si-dulceata

Papanași cu smântână și dulceață

Un desert clasic, nelipsit din meniul restaurantelor tradiționale și nu numai. Acum îl poți pregăti și la tine în bucătărie

Vezi detalii
papanasi-cu-branza-de-vaci-si-gris

Papanași cu brânză de vaci și griș

Papanașii fierți au o origine destul de veche, din timpurile Imperiului Austro-Ungar. De acolo i-au preluat și cei din Ardeal și Banat, unde sunt cel mai adesea întâlniți.

Vezi detalii