Rețete cu fructe de mare: învață să alegi și să gătești fructele de mare
Specifice oceanelor și mărilor, fructele de mare sunt o delicatesă, în lumea gastronomică. Acestea ne surprind printr-o paletă largă de gusturi și arome. În fiecare farfurie, acestea se remarcă prin textura unică și prin nutrienții esențiali pe care îi conțin.
Prepararea fructelor de mare se realizează cu meticulozitate, după alegerea cu grijă a ingredientelor potrivite. Modul de gătire este foarte variat, fiecare oferind o experiență culinară unică. Citește acest articol și află mai multe despre cum să alegi și să prepari fructele de mare, pentru a obține preparatul mult dorit.
Despre fructele de mare
Universul rețetelor cu fructe de mare a început încă din vremurile îndepărtate, când acestea constituiau un element principal al meniului. Civilizațiile antice și-au pus amprenta asupra istoriei culinare prin crearea unor preparate personalizate, care, mai târziu, au devenit adevărate delicii gastronomice.
De la simpla prăjire sau coacere a fructelor de mare, rețetele au fost îmbunătățite prin dezvoltarea unor tehnici speciale de preparare și prin adăugarea unei palete largi de condimente. În ziua de astăzi, bucătarii își dau frâu imaginației, pentru a revoluționa modul de gătire și de asezonare a fructelor de mare, obținând preparate de top, foarte gustoase.
⏩Gustul dulce al fructelor de mare poate fi savurat alături de o garnitură de orez brun. Citește acest articol oferit de Selgros și află mai multe despre modul de realizare a unui Risotto cu fructe de mare.
Tipuri de fructe de mare
Fructele de mare cuprind o gamă largă de creaturi marine comestibile. Fiecare dintre acestea se remarcă prin caracteristici proprii de textură și gust. Astfel, arta culinară a reușit să se dezvolte prin dezvăluirea unor preparate variate, care se ridică la cele mai înalte standarde.
Cele mai populare tipuri de fructe de mare sunt:
- moluștele - creaturi marine care prezintă un corp de consistență moale, la exterior fiind acoperite de cochilii. Printre acestea se regăsesc calamarii, scoicile și midiile. Datorită texturii, moluștele sunt utilizate în preparate precum pastele și supele;
- crustaceele - caracterizate la exterior prin exoscheletul dur și picioarele articulate, crustaceele sunt o delicatesă culinară. Acestea se remarcă prin gustul dulce, oferit fiecărui preparat. Din această clasă fac parte crabii, creveții, langustele și homarii. Frecvent, aceștia sunt incluși în preparate precum supele sau frigăruile;
- algele marine - datorită gustului unic și proprietăților nutritive, algele marine reprezintă un element important al artei culinare asiatice. Acestea sunt consumate atât în stare proaspătă, cât și în formă deshidratată. Cel mai frecvent, algele marine sunt utilizate în salate, sushi, supe și garnituri.
⏩ Alege cardul Selgros și bucură-te de cumpărături de calitate și la prețuri accesibile pentru toți membrii familiei tale. Acum poți beneficia de avantajele oferite de Selgros, prin intermediul cardurilor eliberate și pentru persoanele fizice.
Informații nutriționale
Fructele de mare sunt o alegere excelentă pentru introducerea în dieta zilnică. Acestea reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive care ajută în dezvoltarea organismului. Datorită gamei largi de fructe de mare se pot obține numeroase preparate care asigură plăcere și rafinament pentru toate gusturile.
Printre principalele substanțe nutritive care pot fi obținute ca urmare a consumului de fructe de mare se regăsesc:
- acizii grași omega-3;
- proteinele;
- mineralele;
- vitaminele (seleniu, iod, zinc, fier, magneziu).
Beneficii ale consumului de fructe de mare
Introducerea în meniu a fructelor de mare se asociază cu numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta se datorează conținutului bogat în nutrienți, care pot fi asimilați cu ușurință de către organism.
Consumul de fructe de mare se asociază cu funcționarea optimă a:
- creierului - acizii grași omega-3 sunt esențiali în dezvoltarea armonioasă a creierului. De asemenea, aceștia îmbunătățesc memoria și funcțiile cognitive, reducând riscul de apariție a bolii Alzheimer;
- inimii - introducerea în dietă a alimentelor care conțin acizi grași omega-3 se asociază cu un risc scăzut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, s-a constatat reducerea valorilor tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride de la nivel sanguin, în cazul persoanelor care consumă fructe de mare;
- pielii - sănătatea pielii este un element important, în societatea cotidiană. Pentru menținerea acesteia, este important consumul regulat de alimente care conțin vitamine și acizi grași omega-3;
- oaselor - integritatea structurală și funcțională a sistemului osos este menținută prin intermediul unei diete echilibrate. Este important ca aceasta să conțină alimente ce prezintă un conținut ridicat de calciu și vitamina D;
- sistemului imunitar - funcționarea optimă a sistemului imunitar este un element care contribuie la prevenirea apariției patologiilor infecțioase. Astfel, este important a introduce în dietă fructele de mare, care asigură organismului cantitatea optimă de vitamina C, zinc și seleniu.
Cum alegi fructele de mare potrivite pentru rețeta ta
Alegerea fructelor de mare potrivite este o decizie importantă. Este indicat să consulți ofertele puse la dispoziție de către magazinele de profil. De asemenea, este recomandat să alegi preparate proaspete, de la furnizori de încredere.
Înainte de a începe să prepari o rețetă cu fructe de mare, este recomandat să verifici:
- cantitatea de care ai nevoie;
- tipul de fructe de mare necesar;
- care este varianta optimă de gătire;
- câte porții dorești să realizezi.
⏩Prospețimea și calitatea gustului sunt esențiale pentru fiecare preparat. Selgros îți oferă o gamă variată de produse de calitate, direct în bucătăria ta. Consultă cataloagele Selgros și bucură-te de produsele tale preferate!
Sfaturi de gătire fructe de mare
Prepararea fructelor de mare necesită atenție sporită. Pentru realizarea preparatului dorit, este indicat să alegi o rețetă dintr-o sursă de încredere, care prezintă în detaliu fiecare etapă de pregătire. Astfel, vei avea parte de un festin culinar.
Printre etapele esențiale în prepararea fructelor de mare se regăsesc:
- curățarea acestora într-un mod corespunzător;
- utilizarea unor temperaturi de gătire ridicate;
- respectarea timpului de gătire;
- utilizarea unei palete largi de condimente.
Fructele de mare sunt o sursă importantă de nutrienți și vitamine. Acestea pot fi introduse cu ușurință în alimentația zilnică, datorită versatilității și modului simplu de preparare. Rețetele de fructe de mare permit fiecărui pasionat de bucătărie să își pună amprenta în realizarea felului de mâncare preferat. Gustul bogat și textura unică îți asigură o călătorie miraculoasă în lumea gastronomică.
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Tentacule de caracatiță mediteraneeană cu roșii cherry confiate și cartofi raclette
Savurează un deliciu de senzație: tentacule de caracatiță cu roșii și cartofi raclette. Descoperă acum rețeta!
Tigaie mediteraneană cu fructe de mare
Încearcă rețeta savuroasă de tigaie picantă cu fructe de mare! Această rețetă e una simplu de realizat, super-gustoasă și sănătoasă, cu fructe de mare, legume și orez. Bine condimentată și sănătoasă, tigaia picantă cu fructe de mare îți va aduce aminte de vacanțele de vară, de plajă și de mare!
Creveți în sos de cocos
Preparatul creveți cu sos de cocos transformă orice masă într-o experiență culinară rafinată și exotică. Creveții sunt gătiți într-un sos bogat și cremos de lapte de cocos, care se îmbină armonios cu notele delicate de usturoi și ghimbir.
Salată cu creveți BIO
Răsfață-te cu o rețetă delicioasă de salată sănătoasă cu creveți BIO! Află cum să o prepari în numai 7 pași!
Jambalaya cu pui și creveți - o rețetă creolă
Folosește pentru această rețetă delicioasă creveți întregi și pulpe de pui dezosate și fără piele.
Tăiței chow mein cu creveți
Servește acești tăiței chow mein cu legume și creveți calzi, ornați cu frunze de ceapă verde și de coriandru.
Supă cremă de morcovi și creveți, by Chef Radu Darie
Încearcă o supă cremoasă, delicioasă și ușor de făcut acasă! Bucură-te de aromele intense de creveți și morcovi în această nouă rețetă de la Radu Darie.
Supă Tom Yum cu fructe de mare
Cele mai bune ingrediente pentru rețeta de supă Tom Yum cu fructe de mare se găsesc la Selgros.
Orez cu fructe de mare - rețeta italiană
Dacă vrei să prepari orez cu fructe de mare rețeta italiană, trebuie să știi că cea prezentată mai jos este una autentică, așa cum se gătește în nordul Italiei, unde se pare că s-a născut acest preparat.
Orez cu fructe de mare congelate și proaspete, de la Chef Cristian Dumitru
Risotto cu fructe de mare este o rețetă emblematică din bucătăria italiană. Este preparat din doar câteva ingrediente, precum orezul cremos și fructele de mare proaspete, în orice combinație preferată